Οργιάζουν οι κλοπές αυτοκινήτων -Σε ποια πόλη βρίσκονται σε έξαρση

Klopi aftokinitou 1

Υπεράνω πάσης υποψίας είναι η ευρωπαϊκή πόλη στην οποία παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό αξιοσημείωτη αύξηση στις κλοπές αυτοκινήτου.

Οι κλοπές αυτοκινήτων επί ευρωπαϊκού εδάφους φαίνεται να έχουν πάρει την ανιούσα, κάτι που συμβαίνει ίσως ακόμη περισσότερο στην ισχυρότερη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου, τη Γερμανία.

Σύμφωνα και με στοιχεία του Γερμανικού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών (German Insurance Association -GDV) οι κλοπές ασφαλισμένων αυτοκινήτων στη Γερμανία τη χρονιά που μας πέρασε (2022) έφτασαν στις 12.277 και οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να καταβάλλουν αποζημιώσεις που έφτασαν συνολικά τα 248,9 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με το 2021, μια χρονιά που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από τα μέτρα που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, οι κλοπές αυτοκινήτου του 2022 παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 25%.

Στα δεδομένα που έχει συλλέξει ο GDV παρατηρείται επίσης και μια αύξηση στις κλοπές εξαρτημάτων από αυτοκίνητα, η οποία φτάνει στο 15% σε σχέση με τα δεδομένα του 2021, χωρίς δηλαδή οι κλέφτες να αφαιρούν ολόκληρο το αυτοκίνητο από το σημείο της κλοπής παρά μόνο μερικά, πολύτιμα για τους ίδιους μέρη του.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του γερμανικού συνδέσμου δείχνουν ότι περισσότερα από 61.000 αυτοκίνητα παραβιάστηκαν στη γερμανική επικράτεια με τους κλέφτες να έχουν στον στόχο τους μικρά σε μέγεθος αλλά ακριβά εξαρτήματα όπως είναι για παράδειγμα ένα τιμόνι με ενσωματωμένο αερόσακο, ο καταλυτικός μετατροπέας, αλλά και το σύστημα πολυμέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η πόλη με τις περισσότερες κλοπές στη Γερμανία και μάλιστα με σημαντική διαφορά από την επόμενη στη λίστα είναι η πρωτεύουσα της χώρας, το Βερολίνο, η οποία είναι ωστόσο και η μεγαλήτερη πόλη της χώρας.

Με 2.924 κλοπές το Βερολίνο βρέθηκε στην πρώτη θέση, με τον GDV να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μία στις τέσσερεις κλοπές που πραγματοποιούνται στη Γερμανία λαμβάνουν μέρος στην πρωτεύουσά της.

Φυσικά και στη Γερμανία τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα για κλοπή είναι τα SUV και συγκεκριμένα τα πολυτελή και μεγάλα σε μέγεθος μοντέλα. Πιο «δημοφιλές» μεταξύ των μοντέλων που επιλέγουν οι κλέφτες είναι το τέταρτης γενιάς Jeep Grand Cherokee, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται δύο μοντέλα της Ranger Rover, διάφορες εκδόσεις του Lexus NX αλλά και η τέταρτη γενιά του Toyota Land Cruiser.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ