Το επίτευγμα που έβαλε το VW ID.4 GTX στο βιβλίο Guinness (Video)

VW ID.4 GTX Guinness Record

Το Volkswagen ID.4 GTX προστέθηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, καθώς έγινε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που ανέβηκε στο μεγαλύτερο υψόμετρο - στα 5.816 μέτρα του ηφαιστείου Uturuncu στη Βολιβία.

Το ρεκόρ αυτό, που έκρυβε αρκετές δυσκολίες -με κυριότερη την επάρκεια ενέργειας της μπαταρίας- σημειώθηκε από την ομάδα Challenge4 του Rainer Zietlow στις 18 Μαΐου του 2022. Φτάνοντας στα 5.816 μέτρα, ο Zietlow έσπασε κατά 45 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέντε μέρες αργότερα, η Challenge4 δέχθηκε την τιμητική διάκριση από τους εκπροσώπους των ρεκόρ Guinness στη La Paz της Βολιβίας. Ήταν, αυτή, μία ακόμη διάκριση για τον Zietlow, ο οποίος είχε σπάσει πέρσι το ρεκόρ του μεγαλύτερου ταξιδιού που πέτυχε ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μία και μόνο χώρα, ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ με το Volkswagen ID.4.

Για το ρεκόρ της Βολιβίας η Challenge4 χρησιμοποίησε ένα τετρακίνητο ID.4 GTX με τη μπαταρία των 82 kWh, το οποίο προσφέρει αυτονομία της τάξης των 340 χιλιομέτρων. Για να φτάσει η ομάδα στο ηφαίστειο Uturuncu χρειάστηκε να κάνει αρκετές στάσεις σε ξενοδοχεία στη διαδρομή, στα οποία είχαν τοποθετηθεί φορτιστές Enel X Way.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδρομή προς την κορυφή του ηφαιστείου διήρκησε 4 ώρες και 20 λεπτά. Όπως εξηγεί η ομάδα, «στις 7 το πρωί ήταν ώρα να ξεκινήσουμε. Ο χωματόδρομος ήταν μια πρόκληση για το αυτοκίνητο παραγωγής και τα εξαρτήματά του. Αλλά η τεχνολογία ξεπέρασε αυτή τη δοκιμασία αντοχής: μετά από 4 ώρες και 20 λεπτά, ο Rainer Zietlow έφτασε στο τέλος της διαδρομής του ανθρακορυχείου με το VW ID.4 GTX και συνεπώς στο υψηλότερο σημεί της διαδρομής, στα 5.816 μέτρα πάνω από τη θάλασσα - όπως επιβεβαίωσαν δύο GPS trackers και τα όργανα υψομετρικών μετρήσεων».

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους ορεινούς δρόμους είναι ότι το περιορισμένο οξυγόνο δεν προκαλεί τις δυσκολίες στην «αναπνοή» του κινητήρα που αντιμετωπίζουν τα μοτέρ εσωτερικής καύσης. Για αυτόν το λόγο τα EV διακρίνονται ήδη τα τελευταία χρόνια στο διάσημο αγώνα Pikes Peak, στο Colorado των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, στην κατάβαση από την κορυφή του βουνού το σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας από την πέδηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συμβάλλει σημαντικά στη φόρτιση της μπαταρίας, αυξάνοντας την αυτονομία. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το video της αποστολής στην κορυφή του ηφαιστείου Uturuncu και της επίτευξης του ρεκόρ Guinness από το Volkswagen ID.4 GTX:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ