Tο ραντάρ ταχύτητας που σπάει όλα τα ρεκόρ –Έχει γράψει πάνω από 100.000 οδηγούς

Ραντάρ ταχύτητας

Τα ηλεκτρονικά μέσα είναι οι ακούραστοι βοηθοί του νόμου που βοηθούν τις αρχές να εφαρμόσουν τον ΚΟΚ και ένα ραντάρ ευρωπαϊκής χώρας δείχνει την αποτελεσματικότητά του στην πράξη.

Σε δεκάδες χιλιάδες μετρώνται οι κάμερες και τα ραντάρ των αρμόδιων που βρίσκονται στους δρόμους με στόχο να «συλλάβουν» επ' αυτοφώρω τους οδηγούς που δεν συμμορφώνονται με τις εκάστοτε διατάξεις του ΚΟΚ, τις ισχύουσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ακόμη περισσότερο με τα όρια ταχύτητας.

Ανάμεσα στα ραντάρ ταχύτητας υπάρχει και ένα στη Μ. Βρετανία που ξεχωρίζει για τη δράση του καθώς έχει καταφέρει να πιάσει στα πράσα δεκάδες χιλιάδες οδηγούς από τότε που τέθηκε σε λειτουργία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια κάμερα ραντάρ που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο A40 της Αγγλίας κοντά στην πόλη Uxbridge, η οποία βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, το Λονδίνο.

Με χαρακτηριστικά... κομάντο η εν λόγω κάμερα-ραντάρ έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βεβαιώσει παραβάσεις σε 100.000 περίπου οδηγούς που υπερβαίνουν σε εκείνο σημείο του αυτοκινητόδρομου το νόμιμο όριο ταχύτητας.

Ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη κάμερα λειτουργεί με τόσο μεγάλη συχνότητα και έχει κόψει κλήσεις σε μια τριετία που ξεπερνούν συνολικά σε ύψος τα έντεκα (11) εκατ. ευρώ είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο τμήμα δεν έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που να προειδοποιούν τους διερχόμενους οδηγούς για την ύπαρξή του ηλεκτρονικού μέσου καταγραφής παραβάσεων.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κάμερα, που εγκαταστάθηκε πριν από μόλις τρία χρόνια, έχει καμουφλαριστεί από τις αρχές. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σύμφωνα με αναφορές θυμίζει... φωλιά πουλιού και έτσι ακόμη και αν την δουν οι οδηγοί από σχετική απόσταση δεν μπορούν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχετικά χαμηλό όριο ταχύτητας που ισχύει στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου και φτάνει τα 64 χλμ./ώρα (40 μίλια ανά ώρα) είναι επίσης ένας από τους κύριους λόγους που τόσοι πολλοί οδηγοί αγνοούν μάλλον εσκεμμένα τις σχετικές πινακίδες διατηρώντας μια υψηλότερη ταχύτητα που θεωρούν αυτοί αρμόζουσα για τις συνθήκες κίνησης.

Όπως φαίνεται και από τις ίδιες τις βεβαιώσεις, σύμφωνα με βρετανικά μέσα, οι οδηγοί περνούν μπροστά από την κάμερα-ραντάρ με μόλις λίγα χιλιόμετρα πάνω από το όριο ταχύτητας στο συγκεκριμένο τμήμα του A40 και αυτό είναι που έχει ξεσηκώσει σε διαμαρτυρία και οργανισμούς στη Μ. Βρετανία που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των οδηγών.

Συγκεκριμένα, ο Howard Cox, ιδρυτής του οργανισμού «Fair-FuelUK» αναφέρει ότι ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη κάμερα-ραντάρ έχει εγκατασταθεί σε αυτό το σημείο καθαρά για εισπρακτικούς λόγους. Ο Cox αναφέρει ότι όλοι εκείνοι που οδηγούν επικίνδυνα σε δημόσιο δρόμο με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες θα πρέπει να διώκονται. Όμως αν σε ένα κομμάτι δρόμου έχουν πιαστεί 100.000 άτομα που οδηγούσαν πάνω από το όριο ταχύτητας, τότε είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το όριο έχει τεθεί τεχνητά χαμηλά και δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα την οδική ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους τελευταίους 12 μήνες οι κάμερες-ραντάρ της Μ. Βρετανίας έχουν βεβαιώσει περισσότερες από 1,74 εκατ. κλήσεις για παράβαση των ορίων ταχύτητας με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 52,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι 10 πιο «ενεργές» κάμερες-ραντάρ στη Μ. Βρετανία έχουν «κοστίσει» στους παραβάτες οδηγούς της χώρας ένα ποσό που μπορεί και να ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ