Όχι δεν είναι wi-fi: Για τι μας προειδοποιεί αυτή η πινακίδα που βλέπουμε στους δρόμους;

πινακίδα για ραντάρ ταχύτητας

Κινούμενοι εκτός των στενών ορίων της ελληνικής επικρατείας ενδέχεται να συναντήσουμε κάποιες πινακίδες οδικής σήμανσης που σε πρώτη φάση μοιάζουν ακατανόητες.

Με την υπερβολική ταχύτητα να αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, η νομοθεσία επιβάλλει αυστηρές ποινές σε όσους βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι.

Καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό των παρανομούντων οδηγών, διαδραματίζουν οι ειδικές συσκευές βεβαίωσης παραβάσεων (βλ. κάμερες ταχύτητας) που είναι διασκορπισμένες στο οδικό δίκτυο, καταγράφοντας όσους αγνοούν τα εκάστοτε όρια ταχύτητας.

Βάσει, ωστόσο, της κείμενης νομοθεσίας, πριν από τα σημεία όπου λειτουργούν τεχνικά μέσα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες, στις οποίες αναφέρεται ότι ο δρόμος ελέγχεται από τις εν λόγω συσκευές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πινακίδα για ραντάρ ταχύτητας

Στην Ελλάδα, οι εν λόγω πινακίδες κατά κανόνα απεικονίζουν μία κάμερα, αλλά εκτός των στενών συνόρων της ελληνικής επικρατείας μπορεί να είναι διαφορετικές με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντιληφθούμε το μήνυμα που μεταδίδουν.

Επί παραδείγματι, στη Γαλλία οι πινακίδες που προειδοποιούν για την ύπαρξη τεχνικών μέσων βεβαίωσης παραβάσεων μοιάζουν να απεικονίζουν το σήμα του… wi-fi.

πινακίδα για ραντάρ ταχύτητας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, απεικονίζουν τη δέσμη ραδιοκυμάτων που εκπέμπουν τα ραντάρ της Τροχαίας σε συγκεκριμένη συχνότητα. Η δέσμη αντανακλάται σε ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια λαμβάνεται από την κεραία λήψης του ραντάρ.

Όταν τα ραδιοκύματα αντανακλούνται σε ένα κινούμενο αντικείμενο η συχνότητά τους μεταβάλλεται και το ραντάρ μπορεί να υπολογίσει τη διαφορά των συχνοτήτων και την μετατρέπει σε χλμ. ανά ώρα.

πινακίδα για ραντάρ ταχύτητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω πινακίδες ενδέχεται να αναγράφουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα (π.χ. 90 χλμ./ώρα) ενώ μπορεί να συνοδεύονται από μία ακόμα πινακίδα που γνωστοποιεί σε πόσα χιλιόμετρα διενεργούνται έλεγχοι με τεχνικά μέσα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ