«Πράσινα Ταξί»: Πώς θα παίρνουν την επιδότηση των 20.000 ευρώ οι δικαιούχοι;

taxii

Το ποσό-μαμούθ της επιδότησης θα δίνεται με έναν άλλο μηχανισμό από τον Α’ κύκλο.

Με ψηφιακό voucher και με λίστα από συνεργαζόμενες εισαγωγικές εταιρείες θα δίδεται η επιδότηση-μαμούθ των 20.000 ευρώ για την αντικατάσταση παλαιών Ταξί με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην περιμένουν να τους κατατεθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όπως συνέβη στον Α' κύκλο του προγράμματος επιδότησης «Πράσινα Ταξί».

Ο προυπολογισμός του Β' κύκλου του προγράμματος «Πράσινα Ταξί» θα ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ και θα αφορά 400 ιδιοκτήτες Ταξί αριθμός που υπερκαλύπτει κατά 100 οχήματα τους δικαιούχους που πρέπει να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα παλαιάΤαξί εντός του 2026. Να υπενθυμίσουμε ότι από την στιγμή που θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη του προγράμματος οι δικαιούχοι έχουν στην διάθεσή τους 2 μήνες για να αποσύρουν από την κυκλοφορία τα παλαιά Ταξί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω τα αποκάλυψε ο προϊστάμενος του αυτοτελούς Τμήματος Ηλεκτροκίνησης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Τσελίκης μιλώντας στο συνέδριο «Electric Vehicles Conference 2026» που διοργάνωσε η εταιρεία Boussias.

«Τα "Πράσινα Ταξί" είναι ένα εμβληματικό έργο για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά ο πρώτος κύκλος δεν έκλεισε με επιτυχία και υπήρχαν αρκετοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτό με αποτέλεσμα να επιδοτηθούν μόλις 160 ηλεκτρικά Ταξί.

Τώρα είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας του Β’ κύκλου με τον οποίο θα ξεκινήσουμε με 8 εκατ. ευρώ για 400 Ταξί δηλαδή η επιδότηση ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά Ταξί η οποία θα δίνεται με έναν άλλο μηχανισμό από τον Α’ κύκλο πολύ πιο ελκυστικό για τον δικαιούχο που θα είναι με voucher, δηλαδή εφόσον κάνεις αίτηση και εγκριθεί o δικαιούχος θα λάβει ένα ψηφιακό voucher και κατόπιν ο δικαιούχος θα πάει στην αντιπροσωπεία την οποία θα επιλέγει μέσα από λίστα με συνεργαζόμενους εισαγωγείς και εν τέλει ο δικαιούχος θα πληρώνει την διαφορά. Δηλαδή αν το Ταξί κοστίζει 40.000 ευρώ ο δικαιούχος θα πληρώνει τις 20.000 ευρώ και η εξαργύρωση του voucher θα γίνεται στον προμηθευτή του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν πολύ ευχάριστο ότι η αγορά αυτοκινήτου εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή και οι λίστες με τις συνεργαζόμενες εισαγωγικές εταιρείες είναι έτοιμες αλλά θα αναρτηθούν μόλις ανοίξει το πρόγραμμα.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση του εξηλεκτρισμού του στόλου των Ταξί είναι η εγκατάσταση φορτιστών σε πιάτσες Ταξί. Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ στην Αθήνα επιλέξαμε 10 σημεία στα οποία θα υπάρξει πολύ γρήγορα, το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου, διαγωνισμός παραχώρησης για εγκατάσταση ταχυφορτιστών άνω των 100 Kwh. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν επιλεγεί 5 πιάτσες Ταξί.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι να αλλάξει το τοπίο στα Ταξί μέσα στον επόμενο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Τσελίκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ