Ποια χώρα σπάει το εμπάργκο και βάζει πλάτη στη Ρωσία;

Russia Factory Nissan St.Petersburg

Η αποχώρηση πολλών δυτικών επιχειρήσεων από τη ρωσική αγορά, μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, εκτόξευσε το κόστος των ανταλλακτικών στη χώρα - αλλά τώρα η Ρωσία βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο.

Η Ταϊλάνδη είναι έτοιμη να υπογράψει με τη ρωσική κυβέρνηση συνεργασία προμήθειας ανταλλακτικών, μηχανικών μερών και άλλων εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί η παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία, και να διατηρηθούν έτσι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι κρίσιμο όχι μόνο για εταιρείες σαν την AvtoVAZ, αλλά και στα εργοστάσια εταιρειών που αποχώρησαν, όπως της Renault στη Μόσχα (όπου θα παράγονται τα νέα Moskvitch μετά την αναγένννηση της ιστορικής φίρμας) και της Nissan στην Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα, η Ταϊλάνδη θα παρέχει στους Ρώσους και ανταλλακτικά υφιστάμενων αυτοκινήτων. Μετά την αποχώρηση των δυτικών εταιρειών από τη χώρα, τα ανταλλακτικά της Ford έχουν αυξηθεί κατά 83%, της Subaru κατά 48% και της Mercedes-Benz κατά 44%. Κατά μέσο όρο, η αύξηση της τιμής τους τη φετινή Άνοιξη έφτασε το 31%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ρωσίας, Maxim Reshetnikov, έχει ήδη συζητήσει με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εμπορίου της Ταϊλάνδης, Churin Laksanavisit, το ενδεχόμενο συνεργασίας για την προμήθεια εξαρτημάτων και ανταλλακτικών. Όπως υποστηρίζει ο Reshetnikov, η βιομηχανία της Ταϊλάνδης είναι «μία από τις ισχυρότερες του κόσμου στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο Laksanavisit επιβεβαίωσε το σοβαρό ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ρώσους, λέγοντας ότι «υπολογίζουμε ότι η δυναμική των εμπορικών μας συναλλαγών με τη Ρωσία μπορεί να ανέβει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Ταϊλάνδη θα προμηθεύει τη Ρωσία και στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας και της βαριάς βιομηχανίας, ενώ θα υπάρχει και εκατέρωθεν συνεργασία για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την καινοτομία.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ