Πολλοί είναι οι οδηγοί που εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς πρέπει να αντιδράσουν όταν συναντούν έναν φωτεινό σηματοδότη με πράσινη ένδειξη, δίπλα στον οποίο βρίσκεται πινακίδα STOP.
Μία από τις πλέον παράξενες εικόνες που μπορεί να συναντήσει ένας οδηγός στο οδικό δίκτυο είναι η ταυτόχρονη παρουσία φωτεινού σηματοδότη και πινακίδας STOP στην ίδια διασταύρωση.
Σε αυτό το σενάριο, η πράσινη ένδειξη στον φωτεινό σηματοδότη επιτρέπει τη συνέχιση της πορείας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυκλοφορία το επιτρέπει και δεν παραβιάζονται άλλοι κανόνες οδικής ασφάλειας. Αντίθετα, η πινακίδα STOP επιβάλλει υποχρεωτική πλήρη ακινητοποίηση πριν από τη διασταύρωση, ώστε ο οδηγός να ελέγξει την κυκλοφορία στις κάθετες οδούς και να παραχωρήσει προτεραιότητα όπου απαιτείται.
BUY NOW
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια σήμανση υπερισχύει όταν τα δύο αυτά στοιχεία συνυπάρχουν στο ίδιο σημείο: Tο πράσινο φανάρι που επιτρέπει τη διέλευση ή η πινακίδα STOP που απαιτεί στάση και έλεγχο;
Την απάντηση δίνει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στην παράγραφο 6 του Άρθρου 30«Ισόπεδοι οδικοί κόμβοι και υποχρέωση παραχώρησης προτεραιότητας», όπου αναγράφεται ότι «οι ενδείξεις των φωτεινών σηματοδοτών κυκλοφορίας υπερισχύουν των ενδείξεων των πινακίδων σήμανσης, οι οποίες καθορίζουν την προτεραιότητα. Με απλά λόγια, όταν συναντάμε πράσινο φανάρι, δίπλα στο οποίο υπάρχει πινακίδα STOP, οι οδηγοί συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας.
Μάλιστα, ο ΚΟΚ προβλέπει πως σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί με την ένδειξη του σηματοδότη, επικαλούμενος πως έπραξε σύμφωνα με την σήμανση (είτε είναι stop ή κάποια άλλη), τότε προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 ημέρες.Πολλοί σε αυτό το σημείο, βέβαια, πολλοί θα αναρωτηθούν το εξής: Για ποιο λόγο, λοιπόν, να υπάρχει STOP δίπλα σε έναν φωτεινό σηματοδότη, εφόσον υπερισχύει πάντα ο τελευταίος;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φανάρια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποια βλάβη με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους. Σε μία τέτοια περίπτωση η παρουσία του STOP κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη μιας και εφιστά την προσοχή των οδηγών, ώστε να διασχίσουν με προσοχή τη διασταύρωση.
Επιπροσθέτως, μετά τις 12 το βράδυ πολλά φανάρια είτε παύουν να λειτουργούν είτε – πιο συχνά – αναβοσβήνουν. Ο κόμβος σε αυτή την περίπτωση υποβιβάζεται σε απλή διασταύρωση και η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται με πινακίδες οδικής σήμανσης, όπως είναι το STOP. Τέλος, όταν υπάρχει τροχονόμος, οι υποδείξεις του υπερισχύουν τόσο των φωτεινών σηματοδοτών, όσο και των πινακίδων οδικής σήμανσης.