Ανεμογεννήτριες στους δρόμους - Οι Τούρκοι φέρνουν την επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας (Video)

Τούρκικη γεννήτρια εκμεταλλεύεται την κίνηση και παράγει ρεύμα 2022

Η τούρκικη Devecitech φαίνεται να έχει τη δική της έξυπνη πατέντα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενη την κυκλοφοριακή κίνηση στους δρόμους

Οι micro ανεμογεννήτριες κάθετου τύπου δεν είναι κάτι καινούριο και μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην ενεργειακή (έστω μερική) αυτονομία ενός νοικοκυριού.

Η τούρκικη Devecitech πηγαίνει ωστόσο το παραπάνω concept ένα βήμα παραπέρα έχοντας παρουσιάσει τη δική της πρόταση που «ακούει» στο όνομα Enlil.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα και με την τούρκικη εταιρεία η Enlil είναι η πρώτη «έξυπνη» μικρή ανεμογεννήτρια-τουρμπίνα κάθετου τύπου, η οποία μπορεί να εκμεταλλεύεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον φυσικό άνεμο αλλά και τον άνεμο που δημιουργείται «τεχνητά».

Ο πιο έξυπνος ίσως τρόπος εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της ανεμογεννήτριας της τούρκικης εταιρείας είναι η εκμετάλλευση της κίνησης σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την τοποθέτηση της Enlil στο κεντρικό στηθαίο, η φτερωτή της γεννήτριας εκμεταλλεύεται και γυρίζει από τον αέρα που εκτοπίζουν «βίαια» τα διερχόμενα αυτοκίνητα καθώς περνούν με υψηλές ταχύτητες από κοντά της.

Μάλιστα, η ανεμογεννήτρια της Enlil δεν μένει μόνο στο παραπάνω ρόλο, καθώς αυτός δεν είναι αρκετός για να χαρακτηριστεί «έξυπνη». Η Devecitech έχει ενσωματώσει στη δημιουργία της μια σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα και εργαλεία, τα οποία είναι σε θέση να μετρούν τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα, να καταγράφουν -από το πέρασμα των αυτοκινήτων- τα επίπεδα κίνησης στο δρόμο που έχουν τοποθετηθεί, ακόμη και να εντοπίζουν και να καταγράφουν τυχόν... σεισμούς.

Ο Kerem Deveci με την δημιουργία του
Ο Kerem Deveci με την δημιουργία του
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα θετικά της Enlil συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα ακόμη και σε ταράτσα σπιτιού με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να ενισχύεται και από την ύπαρξη μικρού φωτοβολταϊκού στην κορυφή της.

Η πρόταση της τούρκικης εταιρείας που μπορεί να παράγει έως και ένα KW την ώρα μπορεί επίσης να μεταφέρει όλα τα παραπάνω δεδομένα ακόμη και στα διερχόμενα αυτοκίνητα μέσω της τεχνολογίας C-V2X (επικοινωνία οχημάτων και οδικών υποδομών).

Η πατέντα του Τούρκου Kerem Deveci που βρίσκεται πίσω από την start up εταιρεία έχει ήδη διακριθεί μεταξύ χιλιάδων projects κερδίζοντας βραβεία καινοτομίας στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ενώ βραβείο έχει πάρει και από την Mercedes-Benz Τουρκίας σε σχετικό διαγωνισμό, στην κατηγορία «Τεχνολογία». Η Enlil δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εξέλιξη της, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ