Οι Σουηδοί έτοιμοι να κατασκευάσουν μπαταρίες από... δέντρα

Northvolt factory

Η σουηδική εταιρεία ενέργειας Northvolt σκέφτηκε την ιδέα της κατασκευής μπαταριών με πρώτη ύλη τον άνθρακα που έχει βάση τη λιγνίνη, συστατικό που βρίσκεται στο φλοιό των δέντρων.

Αυτό δεν ακούγεται και τόσο καλό - όμως για την εφαρμογή του η πρώτη ύλη θα προέρχεται από μεμονωμένες ιδιωτικές καλλιέργειες δέντρων της φινλανδικής εταιρείας Stora Enso ειδικά για αυτόν το σκοπό. Η ιδέα της Northvolt είναι κλιματικά βιώσιμη, και μία από τις πλέον πρωτότυπες στον παγκόσμιο αγώνα της εξέλιξης των μπαταριών του μέλλοντος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μπαταρίες αυτές περιλαμβάνουν ανόδια κατασκευασμένα από ξύλο, και συγκεκριμένα από τον άνθρακα που βρίσκεται στη λιγνίνη του φλοιού τους. Πρόκειται για ένα πολυμερές που βρίσκεται στα τοιχώματα των φυτών και αποτελεί το 20-30% του δέντρου, με τη μορφή μιας ισχυρής και φυτικής κόλλας.

Σύμφωνα με την Northvolt, αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ανανεώσιμες πηγές άνθρακα του πλανήτη. Και μπορεί να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τη Stora Enso, μια φινλανδική εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ιδιωτικών δασών του κόσμου - και κατά συνέπεια μπορεί να παρέχει την πρώτη ύλη για την κατασκευή των μπαταριών.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Stora Enso, Johanna Hagelberg, οι καλλιέργειες της φινλανδικής εταιρείας θα διασφαλίσουν την προμήθεια πρώτων υλών για ανόδια μπαταριών και θα συμβάλλουν στην ανάγκη για δημιουργία κλιματικά βιώσιμων μπαταριών για διάφορες εφαρμογές, από την αυτοκίνηση μέχρι την οικιακή αποθήκευση ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επεξεργασία του πολυμερούς των δέντρων έχει ξεκινήσει από το 2015, στο πιλοτικό εργοστάσιο της Sunila στη Φινλανδία. Έχει δυναμική επεξεργασίας 50.000 τόνων ξύλου το χρόνο. Αυτά από τη Stora Enso. Η Northvolt, από την πλευρά της, σχεδιάζει και εξελίσσει τις κυψέλες των μπαταριών και την παραγωγική διαδικασία ώστε να επιτύχει τις οικονομίκες κλίμακας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ