Παιχνίδια ισχύος: Οι οικογένειες Porsche και Piech θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο του ομίλου VW

VW HQ

Οι δύο βασικότεροι μέτοχοι του ομίλου Volkswagen θέλουν να αποκτήσουν ισχυρότερο έρεισμα στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας - και ήδη το καλλιεργούν.

Ο μεγαλύτερος όμιλος αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης βρίσκεται -σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters- στη δίνη ενός παιχνιδιού ισχύος ανάμεσα στους βασικούς του μετόχους, ενόψει του χρηματιστηριακού ανοίγματος που έχει προγραμματιστεί για την Porsche.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο οικογένειες, των απογόνων του θρυλικού Ferdinand Porsche και του πρώην διοικητή του ομίλου Ferdinand Piech, έχουν τον έλεγχο της εταιρείας Porsche SE, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen. Στόχος τους είναι να επαναφέρουν την ηρεμία στον όμιλο, μετά από μια τεταμένη περίοδο υπό τον -απερχόμενο- διευθύνοντα σύμβουλο Herbert Diess.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου VW, Herbert Diess
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου VW, Herbert Diess

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον των δύο οικογενειών, οι οικογένειες επιθυμούν να αποκτήσουν πιο εμπεριστατωμένο έλεγχο στην εφαρμογή των στρατηγικών αποφάσεων για τη μελλοντική πορεία του ομίλου VW. Υπό τον Diess, ο όμιλος έχει κάνει άλματα προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά η ευθύτητα και παρορμητικότητα των λεγόμενών του έχει προκαλέσει αντιπαλότητες εντός της εταιρείας, και πολλές φορές έχει επισκιάσει τα επιτεύγματά του.

Αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δοκιμάσει την υπομονή των δύο οικογενειών, και κατά συνέπεια επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη διοίκηση του γερμανικού ομίλου. Πολλοί στο παρελθόν έχουν εκφράσει την άποψη ότι οι δύο οικογένειες δεν είναι ικανές να εμπλακούν στη διοίκηση της εταιρείας ενεργά, αλλά τώρα φαίνεται να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο CEO της Porsche, και σύντομα του ομίλου VW, Oliver Blume
Ο CEO της Porsche, και σύντομα του ομίλου VW, Oliver Blume

Η αυξημένη επιρροή τους αποδεικνύεται από την τοποθέτηση του Oliver Blume στη θέση του CEO μετά την αποχώρηση του Diess, χωρίς ο πρώτος να αποδεσμευτεί από την ίδια θέση που κατέχει από το 2015 στην Porsche - κίνηση που έχει προκαλέσει τη μήνη αρκετών μικρότερων μετόχων. O Blume φέρεται να είναι ο «εκλεκτός» των δύο οικογενειών, που θα ενορχηστρώσει την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Porsche AG στο Χρηματιστήριο.

Η εισαγωγή της Porsche AG στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις δύο οικογένειες, καθώς με αυτήν θα γίνουν ξανά άμεσοι μέτοχοι της Porsche AG. Η τελευταία είχε περάσει στα χέρια της Volkswagen το 2009, μετά από την αποτυχημένη αντίθετη προσπάθεια της Porsche AG να εξαγοράσει τη Volkswagen.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία από τις εταιρείες που κατέχουν μετοχές τόσο της Volkswagen όσο και της Porsche AG είναι η DWS, και ο ειδικός σύμβουλός της Hendrik Schmidt ισχυρίζεται πως «ο τρόπος που έχει δομηθεί η ΙΡΟ πρωταρχικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικογενειών για τον περαιτέρω έλεγχο της Porsche, και δεν θα μεταπειστούν να αλλάξουν αυτό το πλάνο».

Το πλάνο αυτό, που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, θα δώσει στις οικογένειες Porsche και Piech τη μειοψηφία αρνησικυρίας στη διοίκηση της Porsche, της εταιρείας που ιδρύθηκε από τον εμβληματικό πρόγονο της πρώτης οικογένειας, Ferdinand Porsche, το 1931.

Σύμφωνα με τον Manuel Theisen, πρώην καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και ειδικό σε διοικητικά επιχειρησιακά ζητήματα, αυτός είναι ο τρόπος των δύο οικοκογενειών να ανακτήσουν μέρος της επιρροοής τους. «Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι η ισχύς», είπε χαρακτηριστικά ο Theisen.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ