Παντιλίκι και καμένο λάστιχο: Οι καλύτερες καταδιώξεις του ελληνικού κινηματογράφου (+video)

Καταδίωξη αυτοκινήτου

Ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος έχει να επιδείξει μερικές αριστουργηματικές καταδιώξεις που καθήλωσαν το φιλοθέαμον κοινό, εκτοξεύοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Σειρήνες, κραυγές, κρότοι, περιπολικά, λάστιχα που τσιρίζουν στους δρόμους και αυτοκίνητα που ελίσσονται μανιασμένα σε λεωφόρους και στενά των πόλεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσουν από τις «δαγκάνες» των αρχών, είτε από το οργανωμένο έγκλημα που τους έχει βάλει στο στόχαστρο.

Οι σκηνές καταδίωξης πάντα γοήτευαν τους σινεφίλ, πασπαλίζοντας με σκόνη περιπέτειας αδρεναλίνης τις ταινίες. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ανελέητο κυνηγητό στην τελευταία ταινία του James Bond, “No Time to Die” στα σοκάκια της ιταλικής πόλης Ματέρα, όταν ο Daniel Craig, καθήμενος πίσω από το τιμόνι της Aston Martin DB5 του προσπαθούσε να ξεφύγει από τους εχθρούς του;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανθομολογουμένως, το ελληνικό σινεμά -ελλείψει αντίστοιχου μπάτζετ και κινηματογραφικών μέσων - αδυνατεί να επιδείξει την ίδια σκηνοθετική αρτιότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι λάτρεις του ελληνικού σινεμά, σίγουρα, θυμούνται κάποιες συναρπαστικές καταδιώξεις από ταινίες του ‘70 και του ‘80 που έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο μνημονικό τους. Εμείς σταχυολογήσαμε τα κορυφαία τετράτροχα (αλλά και δίκυκλα) κυνηγητά και σας τα παρουσιάζουμε.

kataxrisis exousias katadioksi tainia

Ένα τανκ στο κρεβάτι μου (1975)

Ενώ οι μνήμες από τη Χούντα των Συνταγματαρχών ήταν ακόμα νωπές, η Φίνος Φιλμ λανσάρει στις κινηματογραφικές αίθουσες τη ταινία “Ένα τανκ στο κρεβάτι μου”, μια πολιτική σάτιρα για τα χρόνια της δικτατορίας.

Η ταινία τοποθετείται στις αρχές του 1967, με πρωταγωνιστή τον Κώστα (Βουτσά), έναν νομοταγή πολίτη που αναγκάζεται να πάει με τα νερά των κυβερνώντων. Δεν ισχύει, όμως, και το ίδιο για τον αδερφό του, Γιώργο, ο οποίος συστρατεύεται με μια αντιδικτατορική οργάνωση που προσπαθεί να ξεχαρβαλώσει τον καταπιεστικό κρατικό μηχανισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράνομη δράση του Γιώργου, δεν αργεί να συμπαρασύρει σε μπελάδες και τον Κώστα. Κάποια στιγμή θα καταδιωχθούν από την ΕΣΑ και την Ασφάλεια, βρισκόμενοι πίσω από το τιμόνι ενός λευκού Mini Cooper σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν -μεταξύ άλλων – από ένα γαλάζιο Simca 1500 και ένα κυπαρισσί τρίκυκλο.

Ταχύτητα και αγάπη (1983)

Μια κοπέλα από εύπορη οικογένεια “πνίγεται” από τη φιλήσυχη ζωή της και εγκαταλείπει τον φίλο της για τα… μάτια ενός περιθωριακού μηχανόβιου. Τα ναρκωτικά και η παρανομία γίνονται αναπόσπαστο μέρος της ζωής της, με τον σύντροφό της να σκοτώνεται σε ληστεία. Η κοπέλα θα λάβει υπερβολική δόση ναρκωτικών και θα καταλήξει σε κλινική αποτοξίνωσης.

Ένα από τα highlights της ταινίας είναι η καταδίωξη του μηχανόβιου από την αστυνομία, με τη σκηνή να περιλαμβάνει εντυπωσιακά άλματα, “αναρρίχηση” σε πεζοδρόμια και σούζες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αγκίστρι (1976)

Με το καστ να στελεχώνεται κυρίως από ξένους ηθοποιούς, η ταινία “Το Αγκίστρι” με παραγωγό τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη γνώρισε διεθνή απήχηση. Πρωταγωνίστρια ήταν η Μπάρμπαρα Μπουσέ, η οποία μεσουρανούσε στην Ιταλία, εκείνη την εποχή και είχε μεγάλη εμπειρία στις ταινίες με αρκετές “γυμνές” εμφανίσεις, έναν ρόλο που δεν ήταν συμβατός με τα ελληνικά συντηρητικά ήθη.

Η υπόθεση αφορούσε ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα σε έναν πλούσιο σύζυγο, τη σαγηνευτική γυναίκα του πρώην μοντέλο και έναν πλέι μπόι, ο οποίος γίνεται και ο εραστής της, με τις περισσότερες σκηνές να γυρίζονται σε ιστιοπλοϊκό σκάφος με φόντο την θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου.

Λάτρης των γρήγορων αυτοκινήτων, η Μπουσέ δεν δίστασε να κάτσει πίσω από το τιμόνι μιας Jaguar MK II του 1968, και να προβεί σε μια επίδειξη οδηγικής δεξιοτεχνίας με πλαγιολισθήσεις και επιτόπιες αναστροφές. Συμπρωταγωνίστρια σε αυτή την καταδίωξη ήταν μια μαύρη Mercedes-Benz Ponton του 1959.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Jaguar Mk II αντλούσε κίνηση από έναν 6κύλινδρο σε σειρά βενζινοκινητήρα απόδοσης 120 ίππων (4.000 σ.α.λ.) και 192 Nm ροπής (2.000 σ.α.λ.). Η Mercedes Ponton παρήχθη από το 1953 έως το 1959, γνωρίζοντας τεράστια δημοφιλία. Οι πρώτες εκδόσεις ήταν οι Mercedes W120 με έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,8 λτ. με καρμπυρατέρ της Solex.

Οι επικίνδυνοι (1983)

Ο Πάνος εγκαταλείπει το χωριό του στην Αργολίδα για μια καλύτερη ζωή στην πρωτεύουσα. Γρήγορα, ωστόσο, θα ανακαλύψει πως η Αθήνα δεν είναι η Γη της Επαγγελίας και θα μπλέξει με μια παρέα ανέργων που σύντομα θα συστηθεί με την παρανομία. Αποκορύφωμα της δράσης τους είναι η ληστεία μιας βιομηχανίας, αλλά τα πράγματα δεν θα πάνε βάσει σχεδίου, με αποτέλεσμα να βρεθούν καταδιωκόμενοι από δεκάδες περιπολικά.

Ο Πάνος Μιχαλόπουλος καταφέρνει να πηδήξει από το πορτοκαλί Opel Rekord του 1966, μέσω του οποίου προσπαθούσε να διαφύγει, αλλά οι υπόλοιποι επιβάτες του δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει έναν πεζό, ο οδηγός ρίχνει το αυτοκίνητο στον γκρεμό, για να ακολουθήσει μια σφοδρή έκρηξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Opel Rekord C παρήχθη από το 1966 έως το 1971 διατιθέμενο ως σεντάν σε 4θυρες και 2θυρες εκδόσεις αμαξώματος, αλλά και σε στέισον βάγκον, ενώ προσφερόταν σε μια ευρεία γκάμα κινητήρων απόδοσης μεταξύ 60 και 95 ίππων.

Κατάχρησις εξουσίας (1971)

Ο Νίκος Κούρκουλος, εγκαταλείπει τις σπουδαίες του και κατατάσσεται στο Σώμα Δίωξης Ναρκωτικών προκειμένου να εκδικηθεί τον θάνατο του αδελφού του που ήταν πιανίστας και μορφινομανής.

Προσπαθεί να εντοπίσει τον αρχηγό μιας σπείρας εμπόρων ναρκωτικών, και καταφέρνει να διεισδύσει στους κόλπους της. Όταν η σπείρα ανακαλύπτει ότι είναι αστυνομικός, τον καθιστά διά της βίας ναρκομανή, αλλά εκείνος καταφέρνει να αποτοξινωθεί και να συλλάβει τελικά τον εγκέφαλο.

Στην ταινία εκτυλίσσεται μια από τις πιο εντυπωσιακές καταδιώξεις στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, με αφετηρία την προσπάθεια του Κούρκουλου να περάσει ναρκωτικά στη χώρα. Φτάνοντας στο τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, αρνείται να υποβληθεί στον προβλεπόμενο έλεγχο, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένα τρελό κυνηγητό με πρωταγωνιστή την BMW 2002 ti και ένα περιπολικό Volvo Amazon.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η BMW 2002 ti ήταν μοντέλο του 1969 ενσωματώνοντας τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα διπλού καρμπυρατέρ απόδοσης 119 PS στις 5.500 σ.α.λ. και 167 Nm στις 3.600, πλαισιωμένος από μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων.

Πανικός στα σχολεία (1982)

Από τη μεγάλη οθόνη δεν απουσιάζει και το θρυλικό Pony που oδηγείται από τον Πάνο Βόγλη που στην ταινία υποδύεται τον πατέρα ενός μαθητή που έχασε τη ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Συντετριμμένος από τον άδικο χαμό του παιδιού του, ο Βόγλης βάζει στόχο ζωής του να ανακαλύψει τον αρχηγό της συμμορίας, τον Μάρκο Αυγέρη.

Το Pony ελίσσεται σαν σπορ αυτοκίνητο στα στενά της Καστέλλας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τα περιπολικά.

Το μοντέλο παρήχθη από την ελληνική Namco για πρώτη φορά το 1975 στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιώντας ως βάση του τα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV. Το Pony έτυχε μεγάλης απήχησης μιας και το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του ήταν σημαντικά μικρότερο από τα 4X4 της εποχής, ενώ χρησιμοποιήθκε από τον ελληνικό στρατό, την πολεμική αεροπορία και το πελομενικό ναυτικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πανικός (1969)

Επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι στη Ρόδο, ο Μάρκος (Άγγελος Αντωνόπουλος) ενημερώνεται ότι ο άρρωστος γιος του του έχει πέσει θύμα απαγωγής. Δέχεται να καταβάλει τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς, και ο αστυνόμος Μακρίδης (Κώστας Καζάκος) φροντίζει να παραδοθούν σημαδεμένα χαρτονομίσματα, για τον εντοπισμό των απαγωγέων.

Οι τελευταίοι θα παγιδευτούν και θα συγκρουστούν με την αστυνομία. Ο γιος του Μάρκου θα σωθεί, χάρη στον έναν (Νίκος Γαλανός) εκ των απαγωγέων, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του πιτσιρικά δέχεται συναισθηματικά μαζί του.

Η ταινία βρίθει από σκηνές καταδιώξεις σε όλη την Αθήνα και στην πλατεία Συντάγματος. Ο σκηνοθέτης, Σταύρος Τσιώλης, είχε αναφέρει: «Ο κύριος Φιλοποίμην (Φίνος) ήθελε έναν σκηνοθέτη που να μπορεί να μεταφέρει τη δράση και τους γρήγορους ρυθμούς του αμερικανικού κινηματογράφου στον ελληνικό… Έβλεπε τα πάντα, ήταν ενημερωμένος. Του άρεσε τότε μια ταινία του Πίτερ Γέιτς, το ‘Μπούλιτ’. Εξαιτίας του ‘Μπούλιτ’ έκανα τον ‘Πανικό’».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Γαλανός (ο απαγωγέας) οδηγεί μία BMW 1602, καταδιωχθείς από την ελληνική βασιλική χωροφυλακή, σε ένα από τα περιπολικά της οποίας (Volvo Amazon) βρίσκεται ο Κώστας Καζάκος (αστυνόμος). Το βαυαρικό κουπέ κυκλοφορεί αλαφιασμένο στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αποκορύφωμα κάποια donuts, μπροστά στα αποσβολωμένα μάτια των αστυνομικών.

Η εμπορική πορεία της BMW 1602 εκκίνησε το 1966, με έναν ατμοσφαιρικό 4κύλινδρο 1.574 κ.εκ., απόδοσης 84 ίππων και 130 Nm, που συνδυαζόταν με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ