Ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο προκαλεί δέος

Ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο 2022

Σαν μία τεράστια και ατελείωτη καμπή φαντάζει στους χρήστες του ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος του κόσμου. Δείτε που βρίσκεται.

Η κυκλικοί κόμβοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των υποδομών των δρόμων μιας χώρας. Χρησιμεύουν για την αρμονική «ένωση» πολλών δρόμων μεταξύ τους, συνεισφέρουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Όπως είναι γνωστό, οι κυκλικοί κόμβοι διαφέρουν σε μέγεθος και πολυπλοκότητα με τη διάμετρό τους να ξεκινά από μέρικά μόλις μέτρα, ενώ έχουν παρουσία στις περισσότερες χώρες.

Σε κάποιες από αυτές μάλιστα, όπως θα δείτε παρακάτω, υπάρχουν κατά δεκάδες χιλιάδες, ενώ ένας από αυτούς, που βρίσκεται εκτός Ευρώπης, έχει και τον τίτλο του μεγαλύτερου που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος του πλανήτη βρίσκεται στην πόλη Πουτρατζάγια,
στην ομώνυμη Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Μαλαισίας. Ένα από τα καμάρια της πόλης είναι ο κυκλικός κόμβος Salahuddin Abdul Aziz Shaz, τιμώντας τον Μονάρχη Σαλαχουντίν Αμπντούλ Αζίζ Σαχ (1926-2001).

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο 3,4 χιλιομέτρων, με 15 εισόδους/εξόδους, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του κυκλικού κόμβου. Πέρα από την σπουδαιότητά του για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας, ο κυκλικός κόμβος λειτουργεί και για… ψυχαγωγικούς σκοπούς, μιας και στο εσωτερικό του υπάρχει ένα βασιλικό θέρετρο, ένα εμβληματικό μνημείο, αλλά και ένα… πεντάστερο ξενοδοχείο που υποδέχεται πλήθος επισκεπτών.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

Μπορεί η Μαλαισία να καταλαμβάνει την παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά τον μεγαλύτερο κυκλικό κόμβο, αλλά η χώρα με τους περισσότερους κυκλικούς κόμβους είναι η Γαλλία με πάνω από 32.000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν τους 25.000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

Γνωστότερος κυκλικός κόμβος στη Γαλλία είναι η εμβληματική πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι και αποτελεί το σημείο σύγκλισης 12 λεωφόρων - συμπεριλαμβανομένης της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων – που σχηματίζουν γύρω από την πλατεία ένα αστέρι (εξ ου και η παλιά ονομασία “πλατεία του Άστρου”.)

Στην Ελλάδα, ένας από τους γνωστότερους κόμβους είναι αυτό της Κηφισίας (γνωστός και ως δακτυλίδι του ΟΤΕ). Βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και εξυπηρετεί τη σύνδεση με την Αττική Οδό την οποία διασχίζει κάθετα, συνδέοντας τη δυτική με την ανατολική Αττική και παρέχοντας πρόσβαση στη λεωφόρο Πεντέλης και τα Βριλήσσια μέσω παραδρόμων. Στον κόμβο κάνει στάση ο προαστιακός σιδηρόδρομος στο σταθμό «Κηφισίας».

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ