Ιωάννινα-Dubrovnik σε 5 ώρες: Ο νέος αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου θα μηδενίσει τις αποστάσεις

ionia odos

Το πράσινο φως της κατασκευής ενός νέου οδικού άξονα, ο οποίος θα συνδέει την Αλβανία με την Κροατία έδωσε η αλβανική κυβέρνηση, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του περίφημου «Μπλε Διαδρόμου».

Τον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στην ιστορία της και τον μοναδικό που θα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές πρόκειται να αποκτήσει μέσα στα επόμενα χρόνια η γειτονική Αλβανία.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος αποτελεί μέρος του «Μπλε Διαδρόμου», ο οποίος θα συνδέει την Καλαμάτα με την Τεργέστη. Το μήκος του τμήματος που πρόκειται να κατασκευαστεί φτάνει τα 114 χιλιόμετρα και το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 837 εκ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλβανική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη διενέργεια ενός διεθνή διαγωνισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ώστε το έργο να περάσει στη φάση της υλοποίησής του πριν το τέλος του 2022.

Ιωάννινα-Dubrovnik

Μετά τη ολοκλήρωση του νέου οδικού άξονα στην Αλβανία, θα μπορεί κανείς να διασχίζει τη γειτονική χώρα σε μόλις 2 ώρες και 30 λεπτά, γεγονός που θα μειώσει τη διάρκεια του ταξιδιού από τα Ιωάννινα στο Dubrovnik της Κροατίας στις 5 ώρες.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει ο αλβανικός Τύπος, το τμήμα των 114 χιλιομέτρων θα έχει διόδια και η μέγιστη ταχύτητα κίνησης σε αυτό θα είναι τα 130 χλμ./ώρα, ακολουθώντας τα πρότυπα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοδρόμων.

Την ίδια στιγμή βέβαια που η γειτονική Αλβανία προχωρά στην κατασκευή ενός κρίσιμου για τη δημιουργία του Μπλε Διαδρόμου αυτοκινητοδρόμου, στην Ελλάδα εκείνο το τμήμα που θα συνδέει την Ιωνία Οδό με την Κακαβιά παραμένει ακόμα και σήμερα στα χαρτιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό επισημαίνει και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, καλώντας την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της και να δημοπρατήσει, εντός του 2022, το μοναδικό τμήμα του διευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου το οποίο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ