https://www.dsautomobiles.gr/models/ds3/collections/ds3-jules-verne.html?utm_source=carandmotor.gr&utm_medium=DIS-RES&utm_campaign=DS3_JulesVerne_Billboard_GR_DS_VN_Mobility_Reveal_DIS-RES_A_VI_CLICKS_NA_NA&partner_uid=HashedMail

Ο νέος κινητήρας της Mercedes ζυγίζει μόλις 13,1 κιλά και αποδίδει 750 ίππους

Yasa Mercedes e-motors

Το επερχόμενο ηλεκτρικό hypercar της Mercedes-AMG αναμένεται να χρησιμοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας των ηλεκτροκινητήρων - μια πανάλαφρη μονάδα της θυγατρικής Yasa, με αναλογία 57 ίππων ανά κιλό.

Όταν μιλάμε για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σχεδόν πάντα γίνεται λόγος για το βάρος της μπαταρίας. Σχεδόν σε κάθε EV, ο οδηγός έχει την αίσθηση πως «κουβαλάει» περισσότερο βάρος απ’ όσο χρειάζεται.

Και όχι άδικα: η μπαταρία είναι αισθητά πιο βαριά από ένα συμβατικό ρεζερβουάρ καυσίμου. Ένα μικρό, αλλά σημαντικό πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι το βάρος του ηλεκτροκινητήρα - και ειδικά όταν μιλάμε για κινητήρες όπως αυτόν της Yasa Motors.

Η Yasa είναι μια βρετανική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που ιδρύθηκε το 2009 και εξειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτροκινητήρων για αυτοκινητιστικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Από το 2021 ανήκει στη Mercedes-Benz, η οποία φαίνεται πως στοχεύει να την αξιοποιήσει σε πολύ πιο φιλόδοξα προγράμματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εξ αυτών είναι ο κινητήρας που παρουσίασε πρόσφατα η Yasa και ζυγίζει μόλις 13,1 κιλά, αλλά αποδίδει 748 ίππους - δηλαδή περίπου 57 ίππους ανά κιλό. Για σύγκριση, η μέχρι πρότινος κορυφαία αναλογία για ηλεκτροκινητήρες ήταν περίπου 20 ίπποι/κιλό, ενώ οι θερμικοί κινητήρες με το ζόρι φτάνουν τους 2 ίππους ανά κιλό. Αυτή η τεχνολογική υπέρβαση φέρνει νέα δεδομένα στην εξίσωση ισχύος-βάρους.

Οι κινητήρες της Yasa, παρεμπιπτόντως, χρησιμοποιούνται ήδη σε υπεραυτοκίνητα όπως οι Ferrari SF90, Lamborghini Revuelto και Koenigsegg Regera ως μέρος των plug-in υβριδικών τους συστημάτων. Είναι ιδανικοί για αυτού του είδους τις εφαρμογές, αφού είναι συμπαγείς, πανάλαφροι και εξαιρετικά ισχυροί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα μονάδα που παρουσιάστηκε, ωστόσο, φαίνεται να πηγαίνει την τεχνολογία ακόμα πιο μακριά. Η Yasa δηλώνει πως η τεχνολογία βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο εξέλιξης και πως η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει σχετικά άμεσα, με δυνατότητα κατασκευής έως και 50.000 μονάδων ετησίως.

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη το πρώτο μοντέλο που θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον ηλεκτροκινητήρα, όλα δείχνουν πως θα είναι ένα ηλεκτρικό hypercar της Mercedes-AMG. Η πρόσφατη παρουσίαση του πρωτοτύπου AMG GT XX αφήνει υπόνοιες πως η τεχνολογία της Yasa θα μπορούσε να περάσει στην παραγωγή μέσα από αυτό το μοντέλο.

Η προοπτική είναι συναρπαστική: ένας πανάλαφρος, υπερ-αποδοτικός ηλεκτροκινητήρας, που μπορεί να δώσει νέα πνοή όχι μόνο στα υπεραυτοκίνητα του μέλλοντος, αλλά και σε ευρύτερες εφαρμογές - αν φυσικά η τεχνολογία εξελιχθεί με γνώμονα και την προσβασιμότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ