Ο EuroNCAP επιβάλλει τα φυσικά κουμπιά στο ταμπλό των αυτοκινήτων

Tesla Model S interior

Αυτό που απέφευγαν να κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, έρχεται τώρα να το επιβάλλει ο οργανισμός EuroNCAP: να γυρίσουν τα φυσικά κουμπιά στα ταμπλό των αυτοκινήτων.

Η τάση των αυτοκινητοβιομηχανιών να εξαφανίζουν τα φυσικά κουμπιά από τα ταμπλό των αυτοκινήτων τους -ακόμα πλέον και των φλας ή και των υαλοκαθαριστήρων- και να ενσωματώνουν τον έλεγχο όλο και περισσότερων λειτουργιών στις οθόνες αφής επιτέλους θα σταματήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οργανισμός δοκιμών πρόσκρουσης Euro NCAP ανακοίνωσε ότι στις προδιαγραφές που θα εισάγει το 2026 θα είναι απαραίτητο τα αυτοκίνητα να έχουν φυσικά κουμπιά για μια σειρά λειτουργιών του εσωτερικού, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ύψιστη διάκριση ασφαλείας των 5 αστέρων.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο οργανισμός European New Car Assessment Program (NCAP) θα εισάγει τους νέους αυτούς κανονισμούς από τον Ιανουάριο του 2026. Οι κατασκευαστές θα πρέπει πλέον να έχουν φυσικά κουμπιά ή διακόπτες για τα φλας, τα αλάρμ, τους υαλοκαθαριστήρες, τις κλήσεις SOS, την κόρνα και για αρκετές ακόμα λειτουργίες ασφαλείας.

Κάτι τέτοιο δεν υποχρεώνει νομικά τις εταιρείες να προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές, και η συμμετοχή στις δοκιμές πρόσκρουσης είναι προαιρετική. Όμως, για πολλές εταιρείες -ειδικά τις premium της Ευρώπης- η διάκριση 5 αστέρων από το EuroNCAP είναι πολύ σημαντική για την προώθηση των μοντέλων τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η υπερβολική χρήση οθονών αφής είναι ένα πρόβλημα σε όλη τη βιομηχανία, καθώς σχεδόν κάθε κατασκευαστής οχημάτων μετακινεί τα βασικά χειριστήρια σε κεντρικές οθόνες αφής, υποχρεώνοντας τους οδηγούς να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο και αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων απόσπασης της προσοχής» είπε ο Matthew Avery, διευθυντής στρατηγικής εξέλιξης του EuroNCAP.

Ο Richard Schram, τεχνικός διευθυντής του Euro NCAP, πρόσθεσε: «Το EuroNCAP όντως θα δώσει το κίνητρο στους κατασκευαστές να έχουν φυσικά κουμπιά, εύκολα στη χρήση, για τις βασικές λειτουργίες της οδήγησης όπως τους υαλοκαθαριστήρες, τα φλας και άλλες ενδείξεις». Τα φυσικά κουμπιά, συμπληρώνει ο Schram, πρόκειται να αντιπροσωπεύουν 5 από τους 100 βαθμούς της αξιολόγησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ