Ο Ερντογάν προωθεί την τουρκική βιομηχανία: Έξτρα φόρος για τα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

ερντογάν τουρκία ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει στην πράξη την εγχώρια TOGG και αυξάνει τους φόρους στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το είπε και το έκανε τελικά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αυξάνει τους φόρους στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη και τις πωλήσεις της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας TOGG.

Σύμφωνα και με τούρκικα μέσα ενημέρωσης η αύξηση της φορολογίας στα εισαγόμενα ηλεκτρικά μοντέλα βρίσκεται ήδη σε ισχύ με την τούρκικη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να επικυρώνει το νέο νόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από την αλλαγή της νομοθεσίας ο φόρος στα ηλεκτρικά έφτανε στο 10%, για μοντέλα με ισχύ έως και 115 ίππων (85 kW) με κλιμάκωση στο 25% και 60% για αυτοκίνητα με απόδοση από 115 έως και 163 ίππους (120 kW) και πάνω από 163 ίππους αντίστοιχα.

Μετά τις αλλαγές στη φορολογία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ισχύ έως και 217,5 ίππους (160 kW) επιβαρύνονται με φόρο 10% και εκείνα που ξεπερνούν αυτή την απόδοση με 40% επιπλέον φόρο. Για τα αυτοκίνητα με ισχύ άνω των 217,5 ίππων μπαίνει επιπλέον και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης της τάξης του 50%, έναντι μόλις 10% που ισχύει για τα ηλεκτρικά με ισχύ χαμηλότερη από 160 kW.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο ΦΠΑ 18%, ενώ πριν από αυτόν και μόνο για τα εισαγόμενα υπάρχει πλέον και φόρος εισαγωγής 10%, κάτι που δεν επηρεάζει τα μοντέλα της TOGG, τα οποία θα κατασκευάζονται στην Τουρκία. Έτσι τα μελλοντικά μοντέλα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της γειτονικής χώρας αποκτούν, τουλάχιστον στα χαρτιά, προβάδισμα έναντι του εισαγόμενου ανταγωνισμού, ενώ την ίδια στιγμή ο Ερντογάν «προστατεύει» τη βαριά βιομηχανία αυτοκινήτου της Τουρκίας αφού ο τελευταίος φόρος δεν επηρεάζει τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο έδαφός της από άλλες εταιρείες.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ