Μόνο για τολμηρούς: Ο δρόμος που τον καταπίνουν τα κύματα (+videos)

Atlantic Ocean Road ο δρόμος που καταπίνουν τα κύματα 2022

Είναι ο δρόμος που φημίζεται για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και εκείνος που ανταμείβει τους διερχόμενους με ένα πραγματικά μοναδικό θέαμα.

Πρόκειται για τον Atlantic Ocean Road ή απλά «Δρόμο του Ατλαντικού» (Atlantic Road), έναν φανταστικό δρόμο από κάθε άποψη που βρίσκεται στη Νορβηγία, στο αρχιπέλαγος της επαρχίας More og Romsdal και συνδέει οδικώς τη χώρα με το νησί Averoy.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το οδικό «πέρασμα» συνδέει πάνω από τη θάλασσα τα χωριά Karvag και Vevang, αποτελεί μέρος του επαρχιακού δρόμου 64 της περιοχής και έχει μήκος 8,3 χιλιόμετρα. Έχει κατασκευαστεί πάνω σε μικρά νησάκια και στη διαδρομή θα συναντήσετε συνολικά οχτώ γέφυρες, με πιο γνωστή και μεγαλύτερη από αυτές την Storseisundet των 260 μέτρων.

Αρχικά ο συγκεκριμένος δρόμος είχε προταθεί να γίνει σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε το νησί με τη Νορβηγία, στις αρχές του 20ου αιώνα, ωστόσο αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Η δημιουργία οδικής σύνδεσης άρχισε να παίρνει ξανά σάρκα και οστά ως ιδέα τη 10ετία του '70, όταν και ξεκίνησε ο σχεδιασμός της, με την κατασκευή της να ξεκινά το καλοκαίρι του 1983.

Ο δρόμος ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην κυκλοφορία έξι χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 1989 με τα συνεργεία να έχουν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, οι οποίες και επιβράδυναν την πορεία του έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των έργων χτύπησαν την περιοχή 12 συνολικά τυφώνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδιαφέρον στην κατασκευή αυτού του δρόμου έχει και το γεγονός ότι μέρος της χρηματοδότησης του (το 25%) προήρθε από διόδια που τοποθετήθηκαν από την τοπική κοινότητα η οποία και τα εκμεταλλεύονταν. Με αρχικό πλάνο να παραμείνουν σε λειτουργία για μια 15ετία, τα διόδια αφαιρέθηκαν τελικά το 1999 αφού το ποσό που είχε προβλεφθεί για τη χρηματοδότηση της κατασκευής συγκεντρώθηκε νωρίτερα... Ο δρόμος έφερε στην περιοχή σημαντικά μεγαλύτερο όγκο τουριστών από αυτόν που είχε υπολογιστεί αρχικά, κάτι που οδήγησε και στην σημαντικά ταχύτερη αποπληρωμή του έργου και σήμερα συγκαταλέγεται σε μια από τις 18 Εθνικές Τουριστικές διαδρομές της Νορβηγίας.

Η συγκεκριμένη διαδρομή είναι τέλος και ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν γυρίσει εκεί δεκάδες διαφημιστικά σποτ για τα αυτοκίνητα τους εκμεταλλευόμενοι το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο που συνδυάζονται με κακές καιρικές συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ