Τα Diesel χάνουν τα σκήπτρα -Νέα θαυματουργή μπαταρία υπόσχεται 1.500 χιλιόμετρα αυτονομία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η BYD σχεδιάζει να εκκινήσει τη μαζική παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης μέχρι το 2030, με τη νέα τεχνολογία να υπόσχεται 1.500 χιλιόμετρα με μία φόρτιση και επαναφόρτιση στο 80% σε μόλις 12 λεπτά.
Τα τελευταία χρόνια, με τη σταδιακή καθιέρωση ενός καινούργιου ενεργειακού καθεστώτος στην αυτοκίνηση, κυκλοφορούν διαρκώς νέα για μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες συνήθως υπόσχονται μεγαλύτερη αυτονομία και γρηγορότερους χρόνους φόρτισης.
Όμως η απόσταση που χωρίζει την τεχνολογική καινοτομία στο εργαστήριο από τη μαζική παραγωγή στο εργοστάσιο είναι μεγάλη. Από την άλλη μεριά, η BYD δοκιμάζει ήδη οχήματα τα οποία έχουν εξοπλιστεί με μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid-state batteries), ενώ σχεδιάζει να τις παράγει μαζικά ήδη από το 2030.
BUY NOW

Η βασική διαφορά μεταξύ μπαταριών στερεάς κατάστασης και των συμβατικών μπαταριών ιόντων λιθίου είναι η χρήση στερεού καταλύτη αντί για υγρό. Αυτός τους επιτρέπει να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, ταχύτερους χρόνους φόρτισης, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και αυξημένη ασφάλεια λόγω μειωμένου κινδύνου πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας, τα αυτοκίνητα που θα είναι εξοπλισμένα με τις συγκεκριμένες μπαταρίες θα έχουν αυτονομία 1.500 χιλιομέτρων και θα φορτίζουν μέχρι το 80% μέσα σε μόλις δώδεκα λεπτά.

Αν αυτό συμβεί, η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων που θα εξοπλιστούν με τη συγκεκριμένη μπαταρία θα ξεπεράσει την αντίστοιχη που προσφέρουν οι κινητήρες ντίζελ, η οποία αγγίζει τα 800-900 χιλιόμετρα.
Η μαζική παραγωγή της νέας μπαταρίας της BYD αναμένεται να ξεκινήσει το 2030. Η BYD έχει δηλώσει στο παρελθόν την πρόθεση να προσφέρει τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης στην ίδια τιμή με τις συμβατικές που εξοπλίζουν προς το παρόν τα μοντέλα της. Αν αυτό συμβεί, η εν λόγω τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη και σε πιο προσιτά αυτοκίνητα.

Ωστόσο η BYD δεν είναι η μόνη που δοκιμάζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αφού και πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές τις δοκιμάζουν, μεταξύ των οποίων η BMW και η Mercedes-Benz.