Η μεγάλη καινοτομία που θα έχει το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η Γραμμή 4 της Αθήνας

Μετρό Αθήνας Πειραιάς

Τα δύο εμβληματικά έργα θα παραδοθούν σε διαφορετικό χρόνο, αλλά θα φέρουν μία κοινή τεχνολογία που θα ενισχύσει σε θεαματικό βαθμό την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Η επέκταση της Γραμμής 3 στον Πειραιά αποτέλεσε μόνο την αρχή για την ανάπτυξη του δικτύου υπόγειων σιδηροδρόμων της Αθήνας, μιας και παίρνουν σειρά δεκάδες ακόμα σταθμοί που θα διευκολύνουν περαιτέρω τις μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του Λεκανοπεδίου.

Το μεγαλύτερο έργο που βρίσκεται στην ατζέντα του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η νέα Γραμμή 4, προϋπολογισμού περί τα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2029, και θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς, διατρέχοντας τέσσερις δήμους (Γαλατσίου, Αθηναίων, Καισαριανής, Ζωγράφου).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το δικό της Μετρό θα έχει και η Θεσσαλονίκη, το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό θα είναι έτοιμο στα τέλη 2023. Η βασική γραμμή του Μετρό της συμπρωτεύουσας θα έχει μήκος 9,6 χλμ. και θα περιλαμβάνει 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα αμαξοστάσιο συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων στην Πυλαία.

Παρά τη διαφορά τους όσον αφορά στον χρόνο παράδοσής του στο επιβατικό κοινό, αμφότερες οι γραμμές θα έχουν και ορισμένες κοινές σύγχρονες τεχνολογίες που δεν απαντώνται στο υφιστάμενο δίκτυο του Μετρό.

Πρόκειται για τις αυτόματες θύρες επί των αποβαθρών που θα ανοίγουν αυτόματα όταν έρχεται ο συρμός ώστε να γίνει η επιβίβαση – αποβίβαση των επιβατών.

αυτόματες θύρες αποβάθρες

Ειδικότερα, όταν το τρένο θα φτάνει σε έναν σταθμό, οι θύρες των συρμών θα ευθυγραμίζονται με τις πόρτες της αποβάθρας και στη συνέχεια θα ανοίγουν ταυτόχρονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα υψώσει ασπίδα προστασίας στους επιβάτες, δεδομένου ότι όσοι περιμένουν την έλευση των συρμών δεν θα μπορούν να πλησιάσουν στο χείλος των αποβαθρών.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά, όπως αυτά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς με την πτώση επιβατών στις ράγες.

Παράλληλα, οι αυτόματες θύρες παρέχουν και επιπλέον οφέλη, μεταξύ των οποίων, η καλύτερη αστυνόμευση καθώς θα καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση στις ράγες και τα τούνελ. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι θα αποτρέπεται η συγκέντρωση σκουπιδιών στις γραμμές, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ομαλή κίνηση των συρμών ή και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Οι αυτόματες θύρες έχουν τοποθετηθεί ήδη στις αποβάθρες του Μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως δείχνει και μια σειρά από βίντεο που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τόσο το Μετρό της Θεσσαλονίκης όσο και η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα είναι εξοπλισμένοι με driverless συρμούς, οι οποίοι δεν θα έχουν οδηγό.

μετρό θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ