Είναι επίσημο: Το Μετρό έφτασε στον Πειραιά - Δείτε φωτογραφίες

stathmos metra peiraias egkainia

Μέρα-ορόσημο αποτελεί η Δευτέρα 10 Οκτωβρίου για τους κατοίκους του Πειραιά, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των τριών σταθμών που ολοκληρώνουν την επέκταση της Γραμμής 3 προς το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα ξημέρωσε σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι από τις 2.00 μ.μ. μπορούν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από τους 3 νέους σταθμούς του Μετρό που ολοκληρώνουν την επέκταση της Γραμμής 3 στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Το carandmotor έδωσε το «παρών» στην τελετή εγκαινίων όπου παρευρέθηκαν ο μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και φυσικά ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 14:00 ξεκινούν τα δρομολόγια 

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε:

«Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όσους εργάστηκαν σκληρά, ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που είχαμε θέσει. Συναντήσαμε μεγάλες τεχνικές δυσκολίες ειδικά κατά την κατασκευή του σταθμού Πειραιά. Κάποιοι, ωστόσο, υπερέβαλαν εαυτό προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί και να παραδοθεί στους Πειραιώτες. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το μεγαλύτερο αεροδρόμιο σε 55 λεπτά. Ενώ ταυτόχρονα, συνδέει τον Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας σε μόλις 20 λεπτά.

Σταθμός Πειραιά εγκαίνια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το έργο αποτελεί μόλις μία απόδειξη για την έμφαση που δίνουμε στα έργα υποδομής τα οποία χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους. Η Ευρώπη στέκεται πάντα δίπλα στο πλευρό της πατρίδας μας και όχι μόνο μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024 θα έχουμε και την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε και το μετρό Θεσσαλονίκης με 5 σταθμούς που θα είναι ταυτόχρονα και Μουσεία.

Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των εκπομπών CO2 δίχως επέκταση των μέσω σταθερής τροχιάς, και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν η Γραμμή 4 η οποία θα παραδοθεί στο κοινό σε 7 με 8 χρόνια και οι επεκτάσεις της Γραμμής 2».

Σταθμός Πειραιά εγκαίνια

Πού βρίσκονται οι 3 νέοι σταθμοί

Οι 3 νέοι σταθμοί βρίσκονται σε κεντρικά σημεία του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα:
Ο σταθμός Μανιάτικα εδράζεται στη διασταύρωση Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη. Ο σταθμός Πειραιάς είναι κάτω από την Ακτή Καλλιμασιώτη (σε σύνδεση με Γραμμή 1 και Προαστιακό Σιδηρόδρομο). Ο σταθμός Δημοτικό Θέατρο βρίσκεται στη διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασιλέως Γεωργίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σταθμός Πειραιά εγκαίνια

Tα δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ

Η συχνότητα των δρομολογίων στο τμήμα Δημοτικό θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9΄ από 10΄. Στο τμήμα Αεροδρόμιο – Δημοτικό θέατρο η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36΄.

Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο. Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03. Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σταθμός Πειραιά εγκαίνια

Η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του συγκοινωνιακού δικτύου που έχει διαμορφώσει ο ΟΑΣΑ για τη διασύνδεση των δήμων στις περιοχές που βρίσκονται οι νέοι σταθμοί του μετρό «Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο» και για τη δυνατότητα νέων μετεπιβιβάσεων, βασίζεται σε ενισχύσεις και τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών. Η αναδιαμόρφωση των γραμμών χωρίζεται σε δυο φάσεις:

Κατά την πρώτη φάση, με την έναρξη λειτουργίας των τριών νέων σταθμών, προβλέπονται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των σταθμών. Στη συνέχεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση ανασχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πρόσθετες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα απαιτηθούν μετά την ολοκληρωμένη λειτουργία της γραμμής 3, κατόπιν εκτίμησης και αξιολόγησης της διαμορφωθείσας κατάστασης στο συγκοινωνιακό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής

Πιο αναλυτικά, έχουν σχεδιαστεί οι εξής παρεμβάσεις:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η λεωφορειακή γραμμή 831 Αιγάλεω – Πειραιάς ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

-Η λεωφορειακή γραμμή 810 Σχιστό – Κορυδαλλός τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός» και θα διασυνδεθεί με την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.

-Η λεωφορειακή γραμμή 830 Αγία Βαρβάρα – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός».

-Η λεωφορειακή γραμμή 846 Νεάπολη – Νίκαια – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Νίκαια».

-Η λεωφορειακή γραμμή 900, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια για να καλύψει την μεταβατική περίοδο μεταξύ της λειτουργίας των σταθμών μετρό «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» και των 3 νέων σταθμών του «Πειραιά», καταργείται.

Οι αφετηρίες και τέρματα των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών παραμένουν ως έχουν.

Μετρό Πειραιά εγκαίνια

Πειραιάς-Αεροδρόμιο σε 55 λεπτά

Σημειώνεται τέλος ότι η Γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» αριθμεί πλέον 27 σταθμούς, με την απόσταση από το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο να υπολογίζεται σε μόλις 55 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετρό Πειραιά Εγκαίνια

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ