Μύθοι και αλήθειες: Μπορώ να κοροϊδέψω το αλκοτέστ - Τι ισχύει στην πράξη;

alcootest

Πολλοί οδηγοί θεωρούν πως μέσω κάποιων «φθηνών» κόλπων μπορούν να ξεγελάσουν τις συσκευές μέτρησης αλκοόλ. Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;

Το αλκοόλ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ζωής, ειδικά την περίοδο των εορτών όπου δίνουμε το «παρών» σε τραπέζια με φίλους και την οικογένειά μας.

Αδιαμφισβήτητα, το εορταστικό κλίμα που είναι διάχυτο αυτές τις ημέρες γύρω μας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία προκειμένου να τα «τσούξουμε» και στη συνέχεια να κάτσουμε πίσω από το τιμόνι, μιας και, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, αλκόολ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας που θεωρεί ότι… δεν θα γίνει κάτι αν πιει ένα, δύο ή τρία ποτηράκια παραπάνω και μετά οδηγήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλκοόλ οδήγηση

Την ίδια ώρα, πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι ακόμα και να «πέσουν» σε αλκοτέστ μπορούν να ξεγελάσουν τα αλκοολόμετρα, επιστρατεύοντας κάποια «φθηνά» τρικ, όπως είναι η τσίχλα, η σοκολάτα, η μέντα, το πολύ νερό, ή ακόμα και το σκόρδο.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Αυτό διότι οι συσκευές αλκοτέστ μετράνε τα επίπεδα αλκοόλ που περιέχονται στον αέρα των πνευμόνων μας και όχι στα αέρια του στομαχιού.

Στην κατάρριψη του μύθου ότι κάποια τρόφιμα παραπλανούν τα αλκολόμετρα προχώρησε και ο Tavi Pertea, ένας Ρουμάνος Youtuber, που είναι απόφοιτος της Σχολής Αστυφυλάκων της πόλης Μπουζάου.

Ο Pertea αριθμεί πάνω από 140 χιλιάδες συνδρομητές στο Youtube, δημοσιεύοντας βίντεο που έχουν σχετικά με τους κανόνες οδικής ασφάλειας, τα τροχαία ατυχήματα και κάθε άλλο θέμα που αφορά το επάγγελμα του αστυνομικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο νέο βίντεό του, λοιπόν, ο Pertea πίνει ένα ποτήρι κρασί και εν συνεχεία επιχειρεί να ξεγελάσει το αλκοολόμετρο μασώντας ένα φύλλο μαϊντανού. Η προσπάθειά του, ωστόσο, δεν καρποφορεί με τη συσκευή να δείχνει συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα 0,33 γρ./λτ.

Η δεύτερη απόπειρα του Pertea αφορούσε την κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας και μετά το «μασούλημα» τσίχλας. Ούτε η συγκεκριμένη προσπάθεια έπιασε τόπο, με το αλκοολόμετρο να δείχνει 0,25 γρ./λτ. Ανεπιτυχες αποδείχθηκε, τέλος, και το «κόλπο» του σκόρδου.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, συμπεραίνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ξεγελάσει κανείς τα αλκοολόμετρα. Για να μην πιαστείτε, λοιπόν, στη δαγκάνα της Τροχαίας εφόσον έχετε καταναλώσει αλκοόλ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην κάτσετε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε το πρόστιμο και δεν θα εκθέσετε σε κίνδυνο τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλκοόλ οδήγηση

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, το όριο για να θεωρείται κάποιος οδηγός υπό την επήρεια μέθης βρίσκεται στα 0,50 γρ./λτ. σε περίπτωση αιμοληψίας ή 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα. Οι ποινές που προβλέπονται ξεκινούν από τα 200 ευρώ και μπορούν φτάσουν σε φυλάκιση, αφαίρεση διπλώματος και χρηματικό πρόστιμο έως τα 2.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ