Σε ποια χώρα της Ευρώπης θα χάνει ο οδηγός το αυτοκίνητό του αν βρεθεί υπό την επήρεια αλκοόλ;

Alcohol Free Driving 1

Έχοντας ως στόχο τη μείωση τον αριθμό των θανατηφόρων τροχαίων, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές σε όσους οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Εξουθενωτικές είναι ποινές που προβλέπονται πλέον στην Πολωνία για όσους κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, εάν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα ενός οδηγού είναι 0,15%, ή προκαλέσει ένα ατύχημα με τουλάχιστον 0,05 αλκοόλ στο αίμα του, το όχημα θα περιέρχεται στην ιδιοκτησία του κράτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, το όριο οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ είναι 0,02%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, στην περίπτωση που το αυτοκίνητο του παρανομούντος οδηγού δεν ανήκει σε αυτόν ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια του οχήματος, τότε ο οδηγός θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο που θα είναι ίσο με την αξία του οχήματος.

Διαφορετικό είναι το κυρωτικό πλαίσιο για τους επαγγελματίες οδηγούς που οδηγούν όχημα το οποίο ανήκει σε εταιρεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δικαστήριο θα διατάξει πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ζλότι (1.065 ευρώ) που καταβάλλεται στο Ταμείο Βοήθειας Θυμάτων και Μετασωφρονιστικής Βοήθειας.

κατάσχεση αυτοκινήτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αυστηροποίηση των ποινών για όσους οδηγούν υπό την επίδραση οινοπνεύματος αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που υιοθετεί η κυβέρνηση με φόντο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Πολωνία, η οποία συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξουθενωτική αυτή τιμωρία που προωθήθηκε από το πολωνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επικριθεί έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για μέτρο κατασταλτικού χαρακτήρα που αφαιρεί από τους δικαστές τη δυνατότητα να επιλέγουν την κατάλληλη ποινή, ανάλογα με την εκάστοτε υπόθεση.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ