Οι Τούρκοι βάζουν υποχρεωτικά αλκοολόμετρα στα αυτοκίνητα -Πότε ξεκινάνε

αλκοολόμετρα στα αυτοκίνητα

Η γειτονική μας χώρα καθιστά υποχρεωτική την εγκατάσταση αλκοολόμετρων στα αυτοκίνητα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μία αγιάτρευτη πληγή που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκατοντάδων θανατηφόρων τροχαίων στους δρόμους, η Τουρκία καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση αλκοολόμετρων εντός των αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρύθμιση για τα συστήματα ασφαλείας νέας γενιάς, με βάση την οποία από τις 7 Ιουλίου του 2024 όλα τα καινούργια αυτοκίνητα στην Τουρκία θα πρέπει να φέρουν στον βασικό τους εξοπλισμό αλκοολόμετρο το οποίο θα αποτρέπει στον οδηγό να εκκινήσει το όχημα, εφόσον έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το εκάστοτε όριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εγκατεστημένο αλκοολόμετρο σε ένα αυτοκίνητο θα είναι συνδεδεμένο με την κεντρική μονάδα ελέγχου του κινητήρα. Ο οδηγός που θα εισέρχεται στο αυτοκίνητο θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει τεστ αν θέλει να ενεργοποιήσει τον κινητήρα, ο οποίος φυσικά δεν θα τίθεται σε λειτουργία αν ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

αλκοολόμετρα στην Τουρκία

Το αλκοολόμετρο στην Ευρώπη

Ήδη από τις 6 Ιουλίου του 2022, όλα τα νέα οχήματα που παίρνουν για πρώτη φορά έγκριση για κυκλοφορία της Ε.Ε. φέρουν στάνταρ στον εξοπλισμό τους την προεγκατάσταση για το αλκοολόμετρο. Η εγκατάσταση της ίδιας της συσκευής, ωστόσο, θα εξαρτάται από τη νομοθεσία που ισχύει στο εκάστοτε κράτος.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το αλκοολόμετρο θα δίνει υποχρεωτικά το «παρών» σε κάθε νέο επαγγελματικό όχημα κατηγορίας M2 και Μ3, μικρά δηλαδή λεωφορεία με περισσότερες από οχτώ θέσεις και βάρος κάτω αλλά και πάνω από πέντε τόνους αντίστοιχα, τα οποία προορίζονται για την μεταφορά ανθρώπων. Χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία ήδη εφαρμόζουν το αλκοολόμετρο στις μεταφορές αγαθών και ανθρώπων, ενώ στη Γαλλία η χρήση αλκοολόμετρου είναι υποχρεωτική για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με στοιχεία, το η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται για περίπου το 25% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

αλκοολόμετρα στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ