Πώς μπορώ να βγάλω κάρτα στάθμευσης μόνιμου κατοίκου; - Πόσο κοστίζει

monimoi katikoi karta

Σημαντική είναι η διευκόλυνση που παρέχεται από τον Δήμο Αθηναίων στους κατοίκους περιοχών όπου εφαρμόζεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Δείτε πώς γίνεται η έκδοση της κάρτας, αλλά και το κόστος.

Με στόχο την την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας ο Δήμος Αθηναίων έχει εφαρμόσει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας θέσης πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Μεταξύ άλλων, το σύστημα περιλαμβάνει θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίες γνωστοποιούνται με κατακόρυφη σήμανση «P: Οχήματα κατοίκων με άδεια» και ενδεικτική μπλε γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος.

οχήματα κατοίκων με άδεια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους μόνιμους κατοίκους το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες, σε αντίθεση με τις θέσεις των επισκεπτών που ισχύουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Στον ενδιαφερόμενο κάτοικο, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις για κάρτα μόνιμου κατοίκου, χορηγείται ειδικό σήμα, το οποίο ισχύει για διάστημα ενός έτους από την ημέρα έκδοσής του και επικολλάται στο εσωτερικό και σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι σήμα στάθμευσης κατοίκου δικαιούται ο κάτοικος για ένα μόνο συγκεκριμένο αυτοκίνητο ή δίκυκλο της κατοχής του, ενώ ως κατοικία νοείται ο τόπος της κύριας, πραγματικής και μόνιμης εγκατάστασης του προσώπου. Όσον αφορά το ετήσιο τέλος για την έκδοση (και ανανέωση) της κάρτας μόνιμου κατοίκου – 10 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αίτηση για την χορήγηση του ειδικού σήματος μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά εδώ, όπου θα χρειαστεί να υποβληθούν (ηλεκτρονικά) τα ακόλουθα έγγραφα:

1. Αντίγραφο του εντύπου Ε1 της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) του τελευταίου οικονομικού έτους, όπου ως κύρια κατοικία πρέπει να προκύπτει η διεύθυνση για την οποία ο ενδιαφερόμενος αιτείται την κάρτα (εκτύπωση από το TAXIS)

- Για προστατευόμενο μέλος: Αντίγραφο του εντύπου Ε1 των γονέων του τελευταίου οικονομικού έτους(κατατεθειμένο) στο οποίο δηλώνεται το προστατευόμενο μέλος (εκτύπωση από το TAXIS)

- Σε περίπτωση πρόσφατης μετακόμισης: Μεταβολή Στοιχείων (έντυπο Μ1) από Δ.Ο.Υ., ανεξάρτητα από τη διεύθυνση πρώτης κατοικίας που αναγράφεται στο Ε1.

- Σε περίπτωση φιλοξενίας: Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή μισθωτή, στην οποία θα αναφέρεται η φιλοξενία του δικαιούχου της κάρτας, καθώς και τον τίτλο ιδιοκτησίας ή το μισθωτήριο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη της κατοικίας όπου φιλοξενείτα

2. Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας του ακινήτου ή του μισθωτηρίου συμβολαίου (εκτύπωση από το TAXIS)

3. Φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

  • Σε περίπτωση που η άδεια κυκλοφορίας είναι σε άλλο όνομα από αυτό του αιτούντος την κάρτα κατοίκου, απαιτείται και υπεύθυνη δήλωση παραχώρησης χρήσης του συγκεκριμένου οχήματος από τον κάτοχό του, νομίμως θεωρημένο.
  • Για όχημα εταιρείας:
    α) Βεβαίωση παραχώρησης χρήσης οχήματος από την εταιρεία στον δικαιούχο της κάρτας υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπό της.
    β) ΦΕΚ ή Καταστατικό, που αποδεικνύει την ύπαρξη της εταιρείας και την νόμιμη εκπροσώπησή της από τον υπογράφοντα την ανωτέρω βεβαίωση.
    γ) Συμβόλαιο εταιρείας ή προσώπου (αν αφορά πρόσωπο) με εταιρεία LEASING (εάν αφορά όχημα με χρονομίσθωση).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι επισκέπτες που θέλουν να σταθμεύσουν σε κάποια θέση ελεγχόμενης ζώνης μπορούν να «κλείσουν» θέση μέσω της εφαρμογής «myAthensPass». Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να κατεβάσουν το app στο κινητό τους τηλέφωνο και να συμπληρώσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν. - Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ