Ποιο είναι το πρόστιμο αν με πιάσουν χωρίς εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς;

prostimo athina metro 3

Η επιλογή των ΜΜΜ για τις καθημερινές μας μετακινήσεις επιτρέπει την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά μπορεί να «ματώσει» την τσέπη μας, αν δεν φέρουμε επικυρωμένο εισιτήριο.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην αποσυμφόρηση των δρόμων, αλλά και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά, ειδικά μετά την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Στον ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), ο οποίος περιλαμβάνει τα μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ, η τιμή του “κανονικού εισιτηρίου” είναι 1,20 ευρώ, ενώ του μειωμένου ανέρχεται σε 0,50 λεπτά (διαβάστε ποιοι είναι οι δικαιούχοι εδώ).

Τα ανωτέρω κόμιστρα αφορούν το Ενιαίο Εισιτήριο που ισχύει για απεριόριστο αριθμό διαδρομών προς κάθε κατεύθυνση, για διάστημα 90 λεπτών. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικυρώσετε το εισιτήριό σας, είτε κατά την είσοδό σας στο λεωφορείο, είτε στις μπάρες των διοδίων του μετρό ή του ηλεκτρικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
prostimo athina metro 3

Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν έχω εισιτήριο;

Όσοι κυκλοφορείτε σε καθημερινή βάση με τα ΜΜΜ, σίγουρα θα έχετε πετύχει ελεγκτές του ΟΑΣΑ, οι οποίοι προβαίνουν σε απροειδοποίητους ελέγχους με στόχο την πάταξη της εισιτηριοδιαφυγής στις συγκοινωνίες της Αθήνας. 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μη επίδειξης έγκυρου εισιτηρίου, το πρόστιμο είναι το 60πλάσιο της τιμής του εισιτηρίου, δηλαδή ανέρχεται στα 72 ευρώ για όσους δικαιούνται “κανονικό” εισιτήριο και 30 ευρώ για όσους μειωμένο. 

prostimo athina metro 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παραβάτης μπορεί να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός διαστήματος 60 ημερών, διαφορετικά πενταπλασιάζεται και διαβιβάζεται στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) στην οποία υπάγεται ο παραβάτης. Επομένως, το πρόστιμο των 72 ευρώ που δεν θα αποπληρωθεί εγκαίρως πενταπλασιάζεται στα 360 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (πρόστιμο 30 ευρώ) διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

Στον αντίποδα, όσοι εξοφλήσουν αμέσως το πρόστιμό τους εντός 10 ημερών από την ημερομηνία επιβολής, τότε μειώνεται κατά 50% στα 36 και 15 ευρώ για τα κανονικά και μειωμένα εισιτήρια αντίστοιχα.

Τι ισχύει με το πρόστιμο στο αεροδρόμιο;

Το εισιτήριο για τη μετακίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με μετρό αντιστοιχεί σε 9 ευρώ, ενώ το μειωμένο σε 4,50. Στους παραβάτες που δικαιούνται κανονικό εισιτήριο επιβάλλεται πρόστιμο 72 ευρώ, ενώ για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου η παράβαση μεταφράζεται σε 30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ