Μοτοδυναμική: Ρεκόρ πωλήσεων για Porsche και δίκυκλα

porsche 911

Ο όμιλος εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να καταγράφει σημαντική μικτή κερδοφορία.

Με σημαντική αύξηση τόσο σε τζίρο όσο και σε κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 για τη Μοτοδυναμική. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 76,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 32,9%, τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν στα 10,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 29,1% και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 23,5%.

Οι πωλήσεις δικύκλων & προϊόντων θάλασσας (Yamaha) ανήλθαν στα 39,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,9%. Εξαιρετική εικόνα και για την δραστηριότητα της Porsche, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 20,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 58,9%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάπτυξη και στην δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων (Sixt) με τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 12,8 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 15,7% και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 4,2 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του Ομίλου ανήλθε στα 63,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 17,2% έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε στόλο αυτοκίνητων προς ενοικίαση (Sixt).

Οι θετικές λειτουργικές χρηματοροές του Ομίλου χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου το τίμημα για την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ ποσού 7,7 εκατ. ευρώ και συνέβαλαν στη χρηματοδότηση της αύξησης του στόλου της Sixt, με το υπόλοιπο μέρος της επένδυσης να προέρχεται από δανεισμό. Έτσι ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 16 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κύριος Πάρης Κυριακόπουλος, δήλωσε: «Η Μοτοδυναμική είχε ένα πολύ καλό εξάμηνο, με σημαντική ανάπτυξη σε πωλήσεις και κερδοφορία σε όλες τις δραστηριότητες μας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση στα δίκυκλα, στα προϊόντα θαλάσσης και τα αυτοκίνητα Porsche, όπου ο κύκλος δραστηριότητας μεγαλώνει με ταχύτερους ρυθμούς από τις επιμέρους αγορές τους. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται μερικώς και στην γενική ομαλοποίηση της εφοδιαστική αλυσίδας, με την διαθεσιμότητα προϊόντων να είναι πολύ καλύτερη από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Για το δεύτερο εξάμηνο, βλέπουμε ακόμα ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, με την γενική εικόνα των παραδόσεων από τους προμηθευτές μας να συνεχίζει να βελτιώνεται. Η χρόνια περιμένουμε να συνεχίσει δυναμικά, και παρόλο που η ποσοστιαία αύξηση των μεγεθών δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακή όσο το πρώτο εξάμηνο, προσβλέπουμε σε ουσιώδη ανάπτυξη πωλήσεων και κερδοφορίας και για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με την κερδοφορία της δραστηριότητας να πιέζεται σε σχέση με το 2022 λόγο αυξημένης προσφοράς αυτοκίνητων στην αγορά. Η δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκε 15,7%, και προσμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη και για το δεύτερο εξάμηνο, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Σημαντικά αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων του πρώτου εξαμήνου, με την εταιρία να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να καταγράφει σημαντική μικτή κερδοφορία με πολύ στοχευμένες ενέργειες. Ανάλογες κινήσεις θα κάνουμε και το δεύτερο εξάμηνο, πάντα με γνώμονα τα μεσοπρόθεσμο πλάνο μας για το αυτή την δραστηριότητα. Τέλος να αναφερθούμε και στην ολοκλήρωση της εξαγοράς του μειοψηφικού πακέτου της Lion Rental, που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους και αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην ιστορία της εταιρίας μας. Ενώ βλέπουμε πολλά θετικά σημάδια για τις αγορές μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το ιδιαίτερα ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον έτοιμοι να αντιδράσουμε σε πιθανές ουσιώδεις μεταβολές στην ζήτηση των προϊόντων μας.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ