ΜΜΜ: Αυτές είναι οι νέες αποζημιώσεις στους επιβάτες

Αστικά λεωφορεία επιβίβαση

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών όρισε τα νέα δικαιώματα των επιβατών σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ.

Τα νέα δικαιώματα των επιβατών στα οδικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και τραμ) όρισε με υπουργική Απόφαση η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα όπως επισημαίνεται και στην Απόφαση αυξήθηκαν τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις για την ανεμπόδιστη μεταφορά ΑμεΑ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών αυτών στη μετακίνηση, διαμορφώνοντας ένα πιο αυστηρό πλαίσιο απέναντι σε ανάρμοστες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, η άρνηση επιβίβασης, κράτησης, έκδοσης, παροχής εισιτηρίου σε ΑμεΑ αποζημιώνεται από 30 σε 200 ευρώ.

Για τη μη έγκαιρη και εκτός προθεσμιών απάντηση σε αναφορά – καταγγελία πολίτη για παραβίαση δικαιωμάτων προβλέπεται αποζημίωση από 30 σε 100 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 σε 2.500 ευρώ σε περίπτωση μη καταβολής αποζημίωσης για απώλεια – φθορές σε αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλα βοηθήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα στην Απόφαση περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση της διαδικασίας αντικατάστασης της ATH.ENA Card σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας της κάρτας, η βελτίωση της παρεχόμενης πληροφόρησης του κοινού μέσω ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών, η θέσπιση υποχρέωσης των επιβατών για μη άσκοπη, μη  κακή χρήση και μη πρόκληση φθορών στον εξοπλισμό του αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου και σεβασμού των κανόνων ορθής διέλευσης από της πύλες εισόδου – εξόδου των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς, η δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικού πατινιού (e-scooter) καθώς και η θέσπιση, σε λεωφορεία, μέγιστου αριθμού βρεφικών, παιδικών καροτσιών, ποδηλάτων, ηλεκτροκίνητων πατινιών (e-scooters) και καροτσιών λαϊκής σε 2 ανά όχημα.

Πάντως ο θιγόμενος πολίτης μπορεί να επιλέξει εναλλακτικά προς το δικαίωμα αποζημίωσης την παροχή αντίστοιχου ποσού προϊόντων κομίστρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ