Μεθυσμένος οδηγός κατηγορεί το Tesla Autopilot για την 5ετή στέρηση του διπλώματός του

Tesla Model X China Accident

Συνέβη και αυτό για την Tesla. Ο οδηγός ενός Model X προκάλεσε ατύχημα ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ πίσω από το τιμόνι, έχασε το δίπλωμά του για 5 χρόνια, και έριξε το φταίξιμο στο Autopilot της Tesla.

Το ατύχημα συνέβη σε ένα πάρκο της πόλης Hangzhou, στην επαρχία Zhejiang της Κίνας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο εν λόγω οδηγός είχε μόλις φύγει από το εστιατόριο όπου δείπνησε και κατανάλωσε αλκοόλ, και αποφάσισε να μην οδηγήσει, προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο σπίτι του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, ζήτησε από έναν φίλο του να τον πάει στο σπίτι του, οδηγώντας εκείνος το Model X του. Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα: ο φίλος του βρισκόταν στη βόρεια πύλη του πάρκου, που ήταν αρκετά μακριά. Έτσι, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, όπως είπε αργότερα στην αστυνομία, κάθισε στη θέση του συνοδηγού του Model X και προγραμμάτισε το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης Autopilot να τον πάει στη βόρεια πύλη.

Το αυτοκίνητο δεν τα κατάφερε. Όταν τελείωσε ο δρόμος, ανεξέλεγκτο το Model X εισέβαλλε στο πάρκο και παρέσυρε ένα παγκάκι. Οι αστυονόμοι που έφτασαν στο σημείο διεξήγαγαν αμέσως αλκοτέστ στον ιδιοκτήτη του Tesla, και με την ένδειξη των 86,6 mg αλκοόλ ανά 100 ml του απέδωσαν αμέσως κατηγορίες για οδήγηση υπό την επίρρεια μέθης.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα όργανα της τάξεως γνώριζαν πως τα Tesla δεν επιτρέπουν την ενεργοποίηση και κίνηση του αυτοκινήτου αν δεν εντοπίσουν επιβάτη στο κάθισμα του οδηγού. Που σημαίνει ότι κατάλαβαν ότι ο Κινέζος ψεύδονταν, όταν έλεγε ότι βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ήταν αδύνατον να αποδειχθεί ότι τη στιγμή του ατυχήματος ο οδηγός είχε ενεργοποιήσει το σύστημα Autopilot, ή αν είχε ο ίδιος τον έλεγχο (που λέει ο λόγος) του αυτοκινήτου. Μ' αυτά και μ' αυτά, με συνοπτικές διαδικασίες του επέβαλλαν την ποινή της αφαίρεσης του διπλώματός του για πέντε χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ