Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα το περίφημο Autopilot της Tesla;

Tesla Autopilot

Το Autopilot, το σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla, είναι σίγουρα ένα σύστημα που προσφέρει ξεκούραση στην οδήγηση, αν και έχει κατηγορηθεί για πολλές δυσλειτουργίες. Πόσο όμως κοστίζει στην Ελλάδα;

Η ύπαρξη του Autopilot, του περίφημου «αυτόματου πιλότου» στον εξοπλισμό των μοντέλων της Tesla, σίγουρα αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα των αυτοκινήτων της αμερικάνικης φίρμας, αφού είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά στη χρήση συστήματα ημι-αυτόνομης οδήγησης που υπάρχουν.

Η Tesla, συνεχώς μέσω updates αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα του συστήματος, το οποίο θυμίζουμε ότι κατά καιρούς και ιδίως στις Η.Π.Α. έχει κατηγορηθεί για ατυχήματα με υλικές ζημιές, τραυματισμούς ακόμη και νεκρούς, με την αμερικάνικη μάρκα να τονίζει συνεχώς ότι ο οδηγός θα πρέπει να επιβλέπει το όχημα όταν ενεργοποιεί το Autopilot.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tesla Autopilot

Στη χώρα μας, η Tesla προσφέρει ως στάνταρ στα αυτοκίνητά της το «απλό» Autopilot, που δεν είναι κάτι άλλο βέβαια, εκτός από ένα cruise control που έχει τη δυνατότητα να κρατά σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, καθώς και το Autosteer που μέσω του cruise control παρέχει αυτόματη υποβοήθηση του τιμονιού, απαιτώντας από τον οδηγό κάθε λίγα δευτερόλεπτα να ακουμπά το τιμόνι.

Ως έξτρα όμως, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει το λεγόμενο «Βελτιωμένο Autopilot», στο οποίο προστίθενται οι δυνατότητες αυτόματης αλλαγής λωρίδας (ο οδηγός το χειρίζεται μέσω του διακόπτη των φλας), καθώς και πλοήγησης με Autopilot (σε Beta μορφή αυτή τη στιγμή) που αυξάνει ενεργά την αυτόματη αλλαγή λωρίδας παρέχοντας καθοδήγηση στον οδηγό για τη μετάβαση σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητοδρόμων, συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων αλλαγών λωρίδας και της πλοήγησης στις διασταυρώσεις. Επίσης, ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, όπως και το Summon που βγάζει αυτόματα το παρκαρισμένο όχημα από μια θέση στάθμευσης, καθώς και το Smart Summon που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να πραγματοποιεί αυτόματα ελιγμούς γύρω και από αντικείμενα για να βρει θέση στάθμευσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σαν δεύτερη τώρα έξτρα επιλογή, ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοπλίσει το νέο του Tesla με τη δυνατότητα Full-Self Driving που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω μαζί με λειτουργία που αναγνωρίζει τις πινακίδες στοπ και τους φωτεινούς σηματοδότες (φανάρια), επιβραδύνοντας έτσι αυτόματα το αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει σε αυτά (σε Beta μορφή). Σύντομα σε αυτή την επιλογή θα προστεθεί και Autosteer μέσα στην πόλη και όχι μόνο στον αυτοκινητόδρομο όπως τώρα.

Tesla Autopilot

Σημειώστε ότι στην Ευρώπη το Autopilot της Tesla έχει πολλούς περιορισμούς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορούν στο Autosteer, την αυτόματη αλλαγή λωρίδας, τα Summon και Smart Summon (π.χ. ο οδηγός πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση έως 6 μέτρα από το αυτοκίνητο κ.λπ.), χωρίς να καθιστούν το σύστημα σε καμία περίπτωση πλήρως αυτόνομο.

Ως προς τώρα το πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, όπως προείπαμε η απλή έκδοση είναι στάνταρ. Στο «Βελτιωμένο Autopilot» το κόστος είναι 3.800 ευρώ, ενώ το Full-Self Driving έχει κόστος 7.500 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ