H Tesla αποζημιώνει αδρά οδηγό στη Γερμανία για το «επικίνδυνο» σύστημα Autopilot

Tesla Autopilot

Δικαστήριο του Μονάχου διέταξε την Tesla να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ενός Model X με το πλήρες κόστος του αυτοκινήτου, 112 χιλιάδες ευρώ, κρίνοντας επικίνδυνο το σύστημα Autopilot για την κυκλοφορία στην πόλη.

Μετά τις φήμες για ενδεχόμενη απαγόρευση του Autopilot στη Γερμανία, τα προβλήματα στη χώρα συνεχίζονται για την Tesla, και προστίθενται στους όλο και αυξανόμενους νομικούς μπελάδες που αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ο Elon Musk με την υπόθεση εξαγοράς του Twitter.

Tesla Model X
Tesla Model X
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, το σύστημα Autopilot δεν ήταν σε θέση να ελέγξει σωστά την κίνηση του Model X στην πόλη, ενώ το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος αποδείχθηκε «ιδιαίτερα επικίνδυνο» για την αστική ασφάλεια. Ανάλογες υποθέσεις για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω συστήματος έχουν δει το φως της δημοσιότητας τελευταία και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή της Tesla ότι το Autopilot δεν σχεδιάστηκε για το περιβάλλον της πόλης. Και απεφάνθη ότι οι χειριστές του αυτοκινήτου δεν μπορούν διαρκώς να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το σύστημα, διότι αυτός θα ήταν ένας διαρκής περισπασμός της προσοχής τους από την οδήγηση.

Παρότι φαίνεται ότι η απόφαση αυτή του δικαστηρίου του Μονάχου δημιουργεί δεδικασμένο και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις κατόχων ενός Tesla με σύστημα Autopilot στη Γερμανία, αυτό δεν ισχύει - το γερμανικό δικαστικό σύστημα δεν βασίζεται σε αποφάσεις του παρελθόντος, και εξετάζει την κάθε περίπτωση διαφορετικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, υπάρχει πλαφόν στις αποζημιώσεις που μπορεί να δώσει μια εταιρεία, το οποίο πλαφόν δεν φτάνει πουθενά κοντά στο αμερικανικό. Και σε κάθε περίπτωση, το πλαφόν αυτό σταματά πριν προκαλέσει προβλήματα επιβίωσης της εν λόγω εταιρείας. Συνεπώς, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και χιονοστιβάδα προβλημάτων για την Tesla στη Γερμανία.

Από την άλλη, η απόφαση αυτή φέρνει και πάλι στο φως την κριτική απέναντι στην Tesla ότι συχνά το marketing της αμερικανικής εταιρείας παραπλανά τους υποψήφιους αγοραστές των αυτοκινήτων της για τις ικανότητες του συστήματος Autopilot. Η αμερικανική αρχή οδική αφάλειας (NHTSA) έφτασε κοντά στην ανάκληση αυτοκινήτων της Tesla τον περασμένο μήνα, έπειτα από νέα θανατηφόρα δυστυχήματα και από τα συμπεράσματα ερευνών της ότι η Tesla υποβαθμίζει την ανάγκη της διαρκούς προσοχής του οδηγού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πράγματι, τα τελευταία χρόνια η Tesla φαίνεται να επικαλείται την αυτόνομη οδήγηση λιγότερο προσεκτικά από ότι το κάνουν οι ανταγωνιστές της, και κυρίως οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν εξελίξει αντίστοιχα -ή και πιο προηγμένα- συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης.

Εδώ και χρόνια η Tesla ισχυρίζεται ότι βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη του πλήρως αυτόνομου αυτοκινήτου, μέσω της εξέλιξης προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης των αυτοκινήτων. Ο Musk πούλησε τις μετοχές της εταιρείας λέγοντας πριν από τρία χρόνια ότι «είναι οικονομικά εξωφρενικό να αγοράσεις οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα Tesla» λόγω της αυτόνομης οδήγησης.

Όμως, έκτοτε έχει παραδεχθεί ότι η αυτόνομη οδήγηση είναι πιο δύσκολη από όσο περίμενε, καθώς η εξελικτική διαδικασία των συστημάτων αυτόνομου ελέγχου του αυτοκινήτου δεν επέφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε. Και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας απομακρύνθηκε από την εταιρεία -μεταξύ πολλών άλλων- ο γενικός διευθυντής εξέλιξης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης της Tesla.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτόν τον καιρό, η Tesla είναι έτοιμη να διαθέσει -μέω voer the air αναβάθμισης- την έκδοση v10.13 beta του Autopilot σε περίπου 100 χιλιάδες επιλεγμένους πελάτες της, βάσει του υψηλού σκορ που σημείωσαν μέσω του ενωματωμένου συστήματος παρακολούθησης της ασφαλούς οδήγησης που διαθέτουν τα Tesla.

Τα αληθινά προβλήματα για τον Musk θα αρχίσουν αν ξεκινήσουν μαζικές αγωγές στην Αμερική από πελάτες της Tesla, οι οποίοι θα απαιτούν αποζημιώσεις για ένα σύστημα που κοστίζει 12.000 δολάρια αλλά ακόμα δεν έχει προσφέρει όλα όσα ισχυρίζεται ότι θα προσέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θέλω να σας σοκάρω, αλλά δεν έχω πάντα δίκιο» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Musk, σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν έχει εκπληρώσει ακόμα την υπόσχεση του 2017 για μηδενική συμμετοχή του οδηγού στο ταξίδι από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ