Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται απλά και γρήγορα

Metaxeirismena autokinita

Επιλογές στον τρόπο που μπορεί να κινήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης έχει πλέον το ελληνικό κοινό, η οποία μπορεί να γίνει απλά και γρήγορα.

Η μεταβίβαση του αυτοκινήτου είναι μια ενέργεια απαραίτητη κατά την αγορά ή πώληση ενός επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης και το κοινό είναι υποχρεωμένο να την φέρνει σε πέρας ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων νομικών εκπλήξεων.

Μέχρι πρότινος η μεταβίβαση μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με τον παραδοσιακό τρόπο, με τη φυσική παρουσία των ενδιαφερόμενων. Όμως, από τον περασμένο Ιούλιο, η υπηρεσία έχει ψηφιοποιηθεί και μπορεί πλέον να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με μεγάλο όφελος τον πολύτιμο χρόνο που κερδίζει ο ενδιαφερόμενος. Πάμε να δούμε μαζί και τους δύο τρόπους που μπορεί κανείς να μεταβιβάσει το όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται εύκολα και γρήγορα

Με τον παραδοσιακό τρόπο, για τη μεταβίβαση αυτοκινήτου απαιτείται από τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν στον πλησιέστερη Περιφέρεια ή στα ΚΕΠ για να αιτηθούν τη μεταβίβαση, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα Δικαιολογητικά και Παράβολα.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για μεταβίβαση οχήματος είναι τα εξής:

-Άδεια Κυκλοφορίας Ι.Χ. Οχήματος (πρωτότυπη αλλά και φωτοτυπία)
-ΚΤΕΟ (Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου) σε ισχύ (πρωτότυπη αλλά και φωτοτυπία)
-Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος
-Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) σε περίπτωση αγοράς του οχήματος με δόσεις
-Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (πωλητή και αγοραστή)
-ΑΦΜ αγοραστή
-Παραστατικό τραπέζης για την καταβολή του Τέλους Μεταβίβασης και του Τέλους Αδείας του οχήματος.
-Βεβαίωση ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Αναφορικά με τα παράβολα χρειάζεται τέλος αδείας κόστους 75 ευρώ και τέλος μεταβίβασης, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30 και 205 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

Για τη διαδικασία της μεταβίβασης οι ενδιαφερόμενοι είναι καλό να γνωρίζουν και τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Η μεταβίβαση οχημάτων από εταιρείες επιβαρύνεται μόνο με το κόστος του τέλους αδείας των 75 ευρώ

-Τα παράβολα διατίθενται από τις παρακάτω Συμβεβλημένες Τράπεζες με κατάθεση στον αντίστοιχο Αριθμό λογαριασμού

-Επικοινωνήστε πρώτα με την Περιφέρεια σας για να επιβεβαιώσετε το ποσό της μεταβίβασης και τις Συμβεβλημένες Τράπεζες και τους αριθμούς λογαριασμού που διατηρεί σε αυτές η κάθε Περιφέρεια

-Στην αιτιολογία κατάθεσης αναγράψτε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος

-Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών, οι ενδιαφερόμενοι ή τα νομίμως εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, ανταλλάσσουν υπεύθυνες δηλώσεις αναγράφοντας το ποσό αγοράς/πώλησης ώστε να υποβληθεί στην εφορία

-Ο χρόνος ολοκλήρωσης της μεταβίβασης είναι περίπου επτά (7) εργάσιμες ημέρες

-Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει και να κινεί νόμιμα το όχημα, με τη σφραγισμένη από το υπουργείο φωτοτυπία της άδειας

Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται εύκολα και γρήγορα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός φυσικά από τον παραπάνω τρόπο, η μεταβίβαση αυτοκινήτου μπορεί να γίνει πλέον και με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η διαδικασία γίνεται μέσω του gov.gr με την επιλογή της ενότητας «Πολίτης και Καθημερινότητα». Έπειτα ακολουθεί η επιλογή «Μετακινήσεις» που οδηγεί τελικά τον χρήστη στο πεδίο «Μεταβίβαση οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ)»

Για να ολοκληρώσετε την μεταβίβαση του οχήματός σας ηλεκτρονικά θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου) και τον ΑΦΜ του αγοραστή -αφορά τον πωλητή).

Στην ενότητα «Μεταβίβαση οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ)» παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή της ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Να είναι φυσικά πρόσωπα ο πωλητής αλλά και ο αγοραστής.
-Να μεταβιβάζετε το 100% της κυριότητας του ΙΧ οχήματος σας (επιβατικό ή και δίκυκλο), το όχημα σας να είναι κίνηση και να μην υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας.
-Να υπάρχει Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) σε ισχύ ή το όχημα να μην έχει ακόμα υποχρέωση για έκδοση Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (για οχήματα κάτω των τεσσάρων (4) ετών).
-Να μην υπάρχει παρακράτηση κυριότητας του οχήματος ή σε περίπτωση που υπάρχει να είναι μεγαλύτερη των 7 ετών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας κυκλοφορίας σε εσάς.
-Να μην υπάρχει καταχωρημένος στην άδεια κυκλοφορίας κάποιος από τους κωδικούς παρατηρήσεων (003, 004, 005, 008, 023, 024, 030, 037, 039, 048, 064, 080, 084, 090, 092, 093, 097, 128, 133, 134, 135, 176, 178, 179, 182).
-Να μην υπάρχει άλλη αίτηση σε εξέλιξη για το συγκεκριμένο όχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ