Μέσα στο 2024 η αποκάλυψη του θηριώδους hypercar Red Bull RB17 των 1.250 hp

Red Bull RB17 hypercar

Μια Formula 1 για τους κοινούς θνητούς, το hypercar με την ονομασία RB17 της Red Bull Racing που σχεδίασε ο διαβόητος Adrian Newey, θα παρουσιαστεί μέσα στη χρονιά - και κάθε αντίτυπό του θα κοστίζει 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το επιβεβαίωσε ο διευθυντής της αυστριακής ομάδας της Formula 1, Christian Horner, λέγοντας πως -μετά την ανακοίνωσή του το 2022 και τη φετινή του πρεμιέρα- το εργοστάσιο του Milton Keynes της Βρετανίας θα κατασκευάζει μόλις 15 αντίτυπά του υπαραυτοκινήτου κάθε χρόνο.

O Adrian Newey (αριστερά) με τον διευθυντή της RBR Christian Horner
O Adrian Newey (αριστερά) με τον διευθυντή της RBR Christian Horner
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Newey, ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής της ιστορίας της F1, έχει εμπλουτίσει την RB17 με όλη την αεροδυναμική του εξειδίκευση - και λέγεται ότι της έχει προσδώσει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του ground effect που έχουν τα μονοθέσια του σπορ από το 2022.

Οι 1.250 ίπποι του θα προέρχονται από υβριδική μονάδα ισχύος που θα έχει στον πυρήνα της θερμικό κινητήρα V8 twin-turbo. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιά εταιρεία θα κατασκευάζει τον κινητήρα αυτόν, αλλά σίγουρα δεν θα είναι η νεοσύστατη Red Bull Powertrains, η οποία αφοσιώνεται στο σχεδιασμό της πρώτης μονάδας ισχύος της RBR στη F1 για το 2026.

Παρότι δεν θα υιοθετήσει το θερμικό κινητήρα V6 της Formula 1, η RB17 θα έχει ανάλογης τεχνολογίας ηλεκτρικό σύστημα ανάκτησης της ενέργειας. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει το Newey στην ανακοίνωση των πλάνων της RB17, στόχος είναι αυτό το hypercar για χρήση αποκλειστικά στην πίστα να συνδυάζει τη θηριώδη του ισχύ με βάρος μόλις 900 κιλών - κάτι που θα του προσδώσει συγκλονιστική σχέση κιλών ανά ίππο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι θα είναι 48 κιλά βαρύτερη από την Gordon Murray Automotive T.50, η RB17 θα είναι ελαφρύτερη από την Aston Martin Valkyrie AMR Pro, το αμέσως ανταγωνιστικό hypercar πίστας, που επίσης έχει την υπογραφή του Newey από τα χρόνια που η RBR συνεργαζόταν με την Aston στη F1.

H Valkyrie προέκυψε από την παλαιότερη συνεργασία της RBR με την Aston Martin
H Valkyrie προέκυψε από την παλαιότερη συνεργασία της RBR με την Aston Martin

Το πλάνο της Red Bull είναι να κατασκευάσει μόλις 50 αντίτυπα της RB17, καθιστώντας την σπάνια και άκρως συλλεκτική. Η παραγωγή δεν θα ξεπερνά τα 15 αντίτυπα το χρόνο, ξεκινώντας από το 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή κάθε αντιτύπου θα φτάνει τα 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ