Range Rover

Αδύνατος ο στόχος της Ε.Ε. για μόνο ηλεκτρικά μέχρι το 2035

Mercedes

Η Mercedes αμφισβητεί ανοιχτά τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλήρη εξηλεκτρισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας έως το 2035, τονίζοντας –μέσω της ACEA και της CLEPA– ότι η συγκεκριμένη προθεσμία είναι ανέφικτη.

Η συζήτηση για την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων και την υποχρεωτική μετάβαση στα ηλεκτρικά έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο διακύβευμα των τελευταίων ετών για την αυτοκινητοβιομηχανία. Πρόκειται για μια αλλαγή που δεν επηρεάζει απλώς τις τεχνολογίες, αλλά μεταμορφώνει ριζικά την έννοια του ίδιου του αυτοκινήτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις καθυστερήσεις που ήδη έχουν σημειωθεί στον στόχο μείωσης των εκπομπών CO₂ (55% για τα Ι.Χ. και 50% για τα επαγγελματικά οχήματα έως το 2030, αντί για το 2025 όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί), επιμένει αμετάκλητα στον πλήρη εξηλεκτρισμό το 2035.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα βρίσκονται οι κατασκευαστές,οι οποίοι θεωρούν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο CEO της Mercedes, Ola Källenius, μαζί με τον επικεφαλής της Schaeffler AG, Matthias Zin, ξεκαθάρισαν πως, με τα σημερινά δεδομένα, η πλήρης ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα από το 2050.

Οι λόγοι είναι σαφείς και πολυδιάστατοι. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την Ασία για την παραγωγή μπαταριών, ενώ οι υποδομές φόρτισης παραμένουν ανεπαρκείς. Σε αυτά προστίθενται το υψηλό κόστος παραγωγής, οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και οι αυξανόμενες τιμές πρώτων υλών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που καθιστά τον στόχο του 2035 ανέφικτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση, η Κομισιόν ζητά πλήρη απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα σε μόλις δέκα χρόνια, όταν σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καταλαμβάνουν μόλις το 15% των πωλήσεων στα Ι.Χ. και το 9% στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Για την ACEA και την CLEPA, το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο: Η μονοδιάστατη στρατηγική δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όπως τονίζουν, η μετάβαση δεν μπορεί να στηριχθεί σε νομικές εντολές και ποινές, άλλα χρειάζεται ευελιξία, ώστε να συνυπάρξουν και άλλες τεχνολογίες, όπως τα plug-in υβριδικά, τα επεκτατικά συστήματα αυτονομίας, οι κινητήρες εσωτερικής καύσης υψηλής απόδοσης, το υδρογόνο και τα απανθρακωμένα καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έντονη αμφισβήτηση του χρονοδιαγράμματος του 2035 δεν περιορίζεται μόνο στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αντίθετες φωνές ακούγονται πλέον και εντός της ίδιας της Ε.Ε., με στελέχη του κεντροδεξιού πολιτικού τόξου –στο οποίο ανήκει και η πρόεδρος της Κομισιόν– να ζητούν επανεξέταση της απαγόρευσης και να υπερασπίζονται τη συνέχιση της παραγωγής θερμικών κινητήρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ