Αυτό είναι το μεγαλύτερο πάρκινγκ φορτηγών στην Ελλάδα -Πόσο θα κοστίζει η στάθμευση

Πάρκινγκ φορτηγών αυτοκινητόδρομος αιγαίου στη Μαγνησία

Σε ένα απόλυτα φυλασσόμενο περιβάλλον θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκουράζονται οι οδηγοί βαρέων οχήματων, χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλεια των ίδιων ή των εμπορευμάτων τους.

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία των πλήρως προστατευόμενων χώρων στάθμευσης για φορτηγά της «Αυτοκινητοδρόμος Αιγαίου», στο Αερινό Μαγνησίας, που θα επιτρέπουν στους οδηγούς να ξεκουράζονται σε ένα φυλασσόμενο περιβάλλον.

Τα εγκαίνια, στα οποία βρέθηκε το carandmotor.gr, έγιναν παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, και του Γενικού Διευθυντή της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημητρίου Γκατσώνη.

Οι δύο χώροι στάθμευσης βαρέων οχημάτων (Safe and Secure Truck Parking Areas) στο Αερίνο Μαγνησίας έχουν συνολικά 72 θέσεις -36 στην άνοδο προς Θεσσαλονίκη και ισάριθμες στην κάθοδο προς Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε: «Οι σταθμοί αυτοί αντιμετωπίζουν ένα ουσιώδες πρόβλημα: την έλλειψη ασφαλών και προστατευόμενων χώρων στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Συνεπώς, με τη λειτουργία τους, παρέχεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες οδηγούς να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμά τους σε χώρους που διαθέτουν αξιοπρεπείς υποδομές ανάπαυσης, αλλά και σύγχρονες υπηρεσίες.

Η ανάπαυση των αυτοκινητιστών -άνθρωποι που κάνουν ένα απαιτητικό, επικίνδυνο και κουραστικό επάγγελμα- όπως και η οργανωμένη στάθμευση των βαρέων οχημάτων, είναι δυο παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για μια επένδυση ουσίας, η οποία αναβαθμίζει τον οδικό χάρτη της χώρας. Ένα έργο που αποδεικνύει ότι το Υπουργείο έχει τη βούληση, αλλά και την τεχνογνωσία, να συνεργάζεται τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τους επιστημονικούς φορείς, στην υλοποίηση έργων και την εισαγωγή τεχνολογιών, που βελτιώνουν το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους χρήστες του εθνικού μας οδικού δικτύου».  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Πάρκινγκ φορτηγών

Το κόστος στάθμευσης

Σύμφωνα την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» τα εν λόγω πάρκινγκ είναι τα μόνα στην Ελλάδα που έχουν κατασκευαστεί εξολοκλήρου για την εξυπηρέτηση των οδηγών φορτηγών και δεν έχουν ενταχθεί σε υφιστάμενους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Οι δυο σταθμοί βρίσκονται στη χιλιομετρική θέση 306,5 στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, 1,7 χλμ. βόρεια του ΑΚ Αερινού, 35,5 χλμ. βόρεια του ΣΕΑ Αλμυρού και 38 χλμ. νότια του ΣΕΑ Νίκαιας.

Πάρκινγκ φορτηγών Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κάθε ένας από τους προστατευμένους Χώρους Στάθμευσης Φορτηγών στο Αερινό εκτείνεται σε μια έκταση 18.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείας επιπέδου "Silver", περιλαμβάνοντας σύστημα 24ωρης παρακολούθησης, περίφραξη, φωτισμό, σήμανση και ελεγχόμενη είσοδο/έξοδο.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Πάρκινγκ φορτηγών

Ειδικότερα, το σύστημα στάθμευσης είναι με εισιτήριο, με τους οδηγούς να εισέρχονται/εξέρχονται από μπάρες και να πληρώνουν σε αυτόματα ταμεία. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα κράτησης θέσης μέσω ειδικής πλατφόρμας, η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το Ελληνικό Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας.

Στον εξωτερικό χώρο του σταθμού (εκτός του περιφραγμένου χώρου στάθμευσης των φορτηγών οχημάτων) διατίθενται θέσεις στάθμευσης ΙΧ (18 ανά κατεύθυνση) και λεωφορείων (2 ανά κατεύθυνση) και κτίριο WC (ανδρών/γυναικών/ΑμΕΑ).

Πάρκινγκ φορτηγών Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στη χρέωση, αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

0-30 λεπτά: Δωρεάν
30-60 λεπτά: 3 ευρώ
1-2 ώρες: 6 ευρώ
2-3 ώρες: 9 ευρώ
3-4 ώρες: 12 ευρώ
4-12 ώρες: 14 ευρώ
12-24 ώρες: 24 ευρώ
24-48 ώρες: 40 ευρώ


Στις χρεώσεις συμπεριλαμβάνεται η χρήση του προστατευμένου ασφαλούς χώρου στάθμευσης, η χρήση όλων των εγκαταστάσεων και Wi-Fi

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία ασφαλών χώρων στάθμευσης για βαρέα οχήματα αποτελεί πάγιο αίτημα των επαγγελματιών οδηγών, πολλώ δε μάλλον όταν οι επιθέσεις σε βάρος τους σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πάρκινγκ φορτηγών Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Παράλληλα, η κόπωση και η υπνηλία των επαγγελματιών οδηγών αποτελούν βασικούς παράγοντες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, κάτι που αναγνωρίζει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» η οποία μέσω των σύγχρονων χώρων στάθμευσης συνδράμει καθοριστικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εγκαινιάζουμε σήμερα τους δύο σταθμούς ασφαλούς στάθμευσης βαρέων οχημάτων, τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι σε πιλοτική λειτουργία από τον περασμένο Νοέμβριο, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και ευελπιστούμε να γίνουν και άλλοι χώροι στάθμευσης. Η κόπωση των οδηγών που διανύουν μεγάλες αποστάσεις είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δικό μας μέλημα είναι η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια των οδηγών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημήτριος Γκατσώνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μεριά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Σήμερα εγκαινιάζουμε δύο έργα τα οποία αποδεικνύουν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί με συνέπεια και συνέχεια δράσεις για την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υποδομών και τη βελτίωση της ασφάλειας των οδικών μετακινήσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την πρώτη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019.

Νίκος Ταχιάος Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Η δημιουργία των χώρων στάθμευσης βαρέων οχημάτων, που παραδίδουμε σήμερα στο Αερινό και στην Αταλάντη ξεκίνησε το 2020. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε κατά κύριο λόγο με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εντάξαμε την κατασκευή των Σταθμών αυτών στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών οδηγών βαρέων οχημάτων. Ένα μέρος του κόστους καλύφθηκε από ιδιώτες (τη «Νέα Οδός Α.Ε.» και «την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.»).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τους νέους Σταθμούς Στάθμευσης που ολοκληρώσαμε, καλύπτουμε ένα σημαντικό κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα σε χώρους ασφαλούς και προστατευόμενης στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ασφάλειας κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου».

 Γενικός Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημήτριος Γκατσώνης
Γενικός Διευθυντής της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημήτριος Γκατσώνης

Τα χαρακτηριστικά του έργου

-Αξία έργου: 3,7 εκατ. ευρώ,
-Χρηματοδότηση από την ΕΕ: 2,6 εκατ. ευρώ (77,5%),
-Χρηματοδότηση από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: 1,1 εκατ. ευρώ.
-Οι δύο σταθμοί στο Αερινό αναπτύχθηκαν και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου και περιλαμβάνουν (στην κάθε κατεύθυνση):
-Συνολική έκταση κάθε χώρου στάθμευσης 18.000 m²,
-36 θέσεις ασφαλούς στάθμευσης φορτηγών εντός του περιφραγμένου χώρου, καθώς και 14 θέσεις στάθμευσης ΙΧ και 2 λεωφορείων,
-Σνακ μπαρ,
-Τουαλέτες και μπάνια,
-Εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και βιολογικού καθαρισμού,
-Εγκαταστάσεις ασφαλείας επιπέδου Silver (σύστημα 24-ωρης παρακολούθησης, ελεγχόμενη είσοδος/έξοδος, περίφραξη, φωτισμός και σήμανση),
-Πεζοδρόμια / προσβάσεις με ράμπες,
-Ηλεκτρονική Εφαρμογή κρατήσεων σε πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατασκευή των δύο πάρκινγκ στο Αερινό Μαγνησίας έγινε στο πλαίσιο της Δράσης «Ανάπτυξη εννιά Ασφαλών και Προστατευόμενων Χώρων Στάθμευσης φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων (SSTPAs) στην Ελλάδα», συντονιστής της οποίας είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ