Αυτός είναι ο μεγάλος ενεργειακός θησαυρός που αλλάζει τις ισορροπίες -Πού βρίσκεται

κοίτασμα λιθίου

Στη βιομηχανική καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου φαίνεται ότι βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κοίτασμα λιθίου, όπως έδειξε νέα έρευνα.

Χαράς ευαγγέλια για την εταιρεία Zinnwald Lithium η οποία αύξησε κατά 445% την εκτίμηση ορυκτών πόρων (MRE) για το ομώνυμο πρότζεκτ λιθίου στη Σαξονία, στην Ανατολική Γερμανία, περίπου 35 χλμ. νότια της Δρέσδης.

Όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Anton du Plessis, η MRE δείχνει ότι το Zinnwald Lithium αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρότζεκτ λιθίου από σκληρό βράχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από αυτό στο χωριό Τσίνοβετς της Τσεχίας όπου υπάρχει περίπου το 3-5% των παγκόσμιων αποθεμάτων «λευκού χρυσού» (όπως αποκαλείται το λίθιο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την υλοποίηση της πιο πρόσφατης εκτίμησης πόρων, που αλλάζει τις ενεργειακές ισορροπίες στη Γηραιά Ήπειρο, έγινε διάτρηση 26.911 μέτρων σε συνολικά 84 τρύπες, ενώ αξιοποιήθηκε και ένα επικαιροποιημένο γεωλογικό μοντέλο συγκριτικά με την προηγούμενη MRE που είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Zinnwald Lithium, στο κοίτασμα αναμένεται να παραχθεί ανθρακικό λίθιο ( Li₂C0₃), υδροξείδιο του λιθίου (LiOH) και φθοριούχο λίθιο (LiF), ή ένας συνδυασμός αυτών.

Λίθιο

Υπενθυμίζεται ότι το λίθιο είναι το βασικό μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση, μιας και αποτελεί το κύριο συστατικό των μπαταριών λιθίου που τροφοδοτούν με ενέργεια -μεταξύ άλλων- τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Νο1 παραγωγός μπαταριών είναι η Κίνα, από την οποία είναι πλήρως εξαρτημένη η ΕΕ. Η τελευταία προσπαθεί εναγωνίως να αντιστρέψει την κατάσταση ώστε μέχρι το τέλος να μπορεί να παράγει τουλάχιστον το 40% της ετήσιας κατανάλωσης στρατηγικών πρώτων υλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει το λίθιο στην πράσινη μετάβαση, η λάμψη του έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, με τη μειωμένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα να έχει κατακρημνίσει τις τιμές του μετάλλου.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι υφίσταται πλεόνασμα 200.000 τόνων σε ισοδύναμο ανθρακικού λιθίου ή 17% της παγκόσμιας ζήτησης για φέτος, η οποία απαιτεί «σημαντικούς περιορισμούς στην προσφορά» προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ