Μεγάλη επένδυση των Γερμανών -Αυτός είναι ο ενεργειακός θησαυρός που θα βγάλουν από το έδαφος

ορυχείο λιθίου καναδάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα 2022

Ο πυρετός του «λευκού χρυσού» έχει χτυπήσει την Ευρώπη, η οποία επιθυμεί να παράγει η ίδια το μέταλλο που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή της μετάβαση.

Μολονότι ο σημερινός κόσμος λειτουργεί με υδρογονάνθρακες, το μέλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το λίθιο, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση, και δη για την ηλεκτροκίνηση που σε μερικά χρόνια θα αποτελεί το κυρίαρχο καθεστώς στη βιομηχανία των τεσσάρων τροχών.

Με δεδομένο τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει ο «λευκός χρυσός» (όπως αποκαλείται το λίθιο) στον κόσμο του «αύριο», ο αριθμός των χωρών και των εταιρειών που επιδίδονται σε σαφάρι για την εκμετάλλευσή του συνεχώς αυξάνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηγέτιδα δύναμη στην επεξεργασία αυτού του υπερπολύτιμου μετάλλου είναι η Κίνα, από την οποία η Ευρώπη προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των μπαταριών ιόντων λιθίου.

λίθιο

Η μεγάλη εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από την Κίνα έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ΕΕ που καταβάλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να παράγει η ίδια το λίθιο που θα της χρειαστεί ώστε να καταστεί κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί αξιοποιήσει κοιτάσματα που βρίσκονται τόσο στα εδάφη της (βλ. Τσεχία) όσο και εκτός των συνόρων της. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει ανήκουν κάποια κοιτάσματα στο Καζακστάν, τα οποία έχουν μπει στο… μάτι των Γερμανών.

Στα εδάφη του μεγαλύτερου περίκλειστου κράτους του κόσμου με έκταση 2.724.900 τ.χλμ, εκτιμάται ότι βρίσκονται έως και 100.000 τόνοι ανθρακικού λιθίου, με τον Πρόεδρο της χώρας, Kassym-Jomart Tokaye, να δίνει εντολή πριν από λίγους μήνες στο Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο να εντατικοποιήσει τις εργασίες για την προσέλκυση επενδύσεων στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη των υπόγειων πόρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια τέτοια επένδυση, μάλιστα, φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών. Τρεις μεγάλες γερμανικές εταιρείες, οι Knauf Group, GP Günter Papenburg AG, Roxtec, αλλά και το Γερμανικό Ινστιτούτο Λιθίου (ITEL) ένωσαν τις δυνάμεις τους, συγκροτώντας μια κοινοπραξία για την εξόρυξη λιθίου στα εδάφη του Καζακστάν.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Υπουργός Βιομηχανίας και Κατασκευών της χώρας, Kanat Sharlapayev, ο οποίος επισκέφτηκε τη Γερμανία, έχοντας συνάντηση με τον Manfred Grundke, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας GP Günter Papenburg AG.

εξόρυξη λιθίου

Οι Sharlapayev και Grundke συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας για να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για εξόρυξη λιθίου και εξέτασαν την προοπτική ανάπτυξης ενός οδικού χάρτη για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών.

Τα εμπλεκόμενα μέρη μοιράστηκαν τις οικονομικές επιδόσεις του Καζακστάν και της Γερμανίας τον περασμένο χρόνο, συζήτησαν για τα τρέχοντα οικονομικά επιτεύγματα τους και εξέφρασαν αμοιβαίο ενδιαφέρον για την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα υλικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι ο ο Υπουργός Βιομηχανίας και Κατασκευών της χώρας, Kanat Sharlapayev, είχε ανακοινώσει μία ακόμα γερμανική επένδυση στο Καζακστάν που αφορά στην εξόρυξη λιθίου.

Η επένδυση ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί από την εταιρεία HMS Bergbau AG, η οποία θα προχωρήσει στην εξόρυξη λιθίου στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ