Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν σταματάμε στο φανάρι -Ποιο είναι το πρόστιμο

διαβάσεις πεζών κόκκινο φανάρι

Εξουθενωτικό είναι το πρόστιμο για όσους δεν ακινητοποιούν το όχημά τους στις προβλεπόμενες θέσεις που ορίζει ο ΚΟΚ στα φανάρια, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την ομαλή διέλευση των πεζών.

Πραγματική αναρχία επικρατεί στα φανάρια της χώρας μας, και ειδικά της Αθήνας, κάτι που έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ενσωμάτωσης καμερών στους φωτεινούς σηματοδότες, οι οποίες θα εντοπίζουν τις σχετικές παραβάσεις των οδηγών.

Η παραβίαση, ωστόσο, του ερυθρού σηματοδότη δεν αποτελεί το μοναδικό φαινόμενο αναλγησίας που παρατηρείται κάτω από τα φανάρια του ελληνικού οδικού δικτύου. Υπάρχουν και αυτοί οι οδηγοί που ενώ συμμορφώνονται στην ένδειξη του φαναριού, ακινητοποιούν το αυτοκίνητό τους πάνω στη διάβαση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν αφάνταστα τη διέλευση των πεζών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διαβάσεις πεζών πρόστιμο

Με αυτή την πρακτική, ωστόσο, δεν δημιουργούν απλά εμπόδια στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, αλλά τους θέτουν και σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Αυτό διότι η κατάληψη της διάβασης μπορεί να αναγκάσει τους πεζούς να ελιχθούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα, εκθέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο να παρασυρθούν από αυτοκίνητα που ενδέχεται να πλησιάζουν το φανάρι.

Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει για τους πεζούς, φυσικά, δεν έχει περάσει απαρατήρητος από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν φροντίσει να τιμωρείται η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

διαβάσεις πεζών πρόστιμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, στο Άρθρο 39 «Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναγράφεται ότι όπου σε οδοστρώματα υπάρχουν διαβάσεις πεζών, οι οποίες έχουν σημανθεί με πινακίδες ή διαγραμμίσεις και η κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζεται με φωτεινή σηματοδότηση ή τροχονόμους, οι οδηγοί οχημάτων υποχρεούνται:

Να σταματούν πριν από την διάβαση, όταν απαγορεύεται σε αυτούς με σήμα να προχωρήσουν ή όταν τυφλοί χρησιμοποιούν και επιδεικνύουν το λευκό μπαστούνι τους, για να δείξουν ότι πρόκειται να διασχίσουν την οδό ή όταν τα «Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» πρόκειται να διασχίσουν την οδό. Όταν επιτραπεί να προχωρήσουν, να μη διακόπτουν ή παρεμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, τυφλών ή των «Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ)» οι οποίοι έχουν ήδη εισέλθει και προχωρούν στη διάβαση.

Ο οδηγός που παραβαίνει τη συγκεκριμένη διάταξη τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ.

διαβάσεις πεζών πρόστιμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ