Σε έξαρση οι κλοπές: Ποιο εξάρτημα του αυτοκινήτου σου κινδυνεύει περισσότερο;

Κλοπή καυσίμου

Το κύμα ακρίβειας που έχει σαρώσει τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων έχει επιφέρει ραγδαία αύξηση στα περιστατικά κλοπών. Ποια είναι τα εξαρτήματα που βάζουν «στο μάτι» οι σπείρες;

Διαρκείς ανατιμήσεις υφίστανται τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων, λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και της μεταφοράς τους, γεγονός που έχει… ανοίξει στην όρεξη πολλών σπειρών οι οποίες θησαυρίζουν από την κλοπή σπανίζοντων εξαρτημάτων.

Σπείρες που βάζουν στο στόχαστρο τα σταθμευμένα ΙΧ εντοπίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας όπου πληθαίνουν τα περιστατικά με θύματα τα αυτοκίνητα. Ποια είναι, όμως, τα εξαρτήματα που κινδυνεύουν περισσότερο;

εσωτερικός καθρέπτης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ειδικούς ανά τον κόσμο, το πιο δημοφιλές εξάρτημα στις «πιάτσες» των κλεφτών είναι ο εσωτερικός καθρέφτης, κυρίως σε αυτοκίνητα υπό το έμβλημα των Mercedes, BMW, Audi, Lexus, VW και Toyota. Αρκεί ένα κατσαβίδι, με το οποίο ξεβιδώνουν τους καθρέπτες τους οποίους, στη συνέχεια, πωλούν, σε υψηλές τιμές.

Κλοπές ζαντών

Σε υψηλό κίνδυνο είναι εκτεθειμένες και οι ζάντες των αυτοκινήτων και δη όχι οι εργοστασιακές, αλλά οι aftermarket με εντυπωσιακή εμφάνιση και φυσικά υψηλή τιμή. Οι δράστες τοποθετούν γρύλους κάτω από το αμάξωμα και στη συνέχεια αφαιρούν τις ζάντες, με την όλη διαδικασία να διαρκεί από τρία έως 12 λεπτά. Θύματα πέφτουν κυρίως τα ιαπωνικά μοντέλα και δη τα Nissan X-Trail, Toyota RAV4 και Toyota Land Cruiser.

προβολείς αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάτοχοι πολυτελώς αυτοκινήτων και κυρίως όσοι έχουν στο γκαράζ τους μοντέλα όπως τα Porsche Cayenne, Land Rover Discovery και Volvo XC90 πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σπείρες… βάζουν στο μάτι τους προβολείς των ανωτέρω οχημάτων, οι οποίοι αφαιρούνται εν ριπή οφθαλμού με ένα κατσαβίδι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι… ελκυστική για τους κλέφτες είναι η προηγούμενη γενιά του VW Touareg, των οποίων οι xenon προβολείς φέρουν υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά.

Κλοπή καταλυτών

Άλλα εξαρτήματα που δεν τη «γλιτώνουν» είναι, επίσης, τα φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων και οι καταλύτες που αφαιρούνται μέσα σε λίγα λεπτά, αφού πρώτα σηκώσουν το αυτοκίνητο.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο καταλύτης των οχημάτων κινδυνεύει είναι τα σπάνια μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και συγκεκριμένα η πλατίνα, το ρόδιο και το παλλάδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο της κλοπής καταλυτών έχει λάβει αλόγιστες διαστάσεις και στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από την πληθώρα περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ