Σε έξαρση οι κλοπές καταλυτών - Πόσες χιλιάδες ευρώ κερδίζουν από κάθε καταλύτη;

Καταλύτης

Τα πολύτιμα μέταλλα που εμπεριέχουν οι καταλύτες αποφέρουν τεράστια κέρδη στους αετονύχηδες οι οποίοι έχουν ρημάξει τα αυτοκίνητα.

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο της κλοπής καταλυτών, όπως μαρτυρά μια σωρεία περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας ανησυχία στους κατόχους οχημάτων στη χώρα μας.

Οι περισσότεροι οδηγοί γνωρίζουν τη λειτουργία των καταλυτικών μετατροπέων, που αφορά στη μετατροπή των επικίνδυνων καυσαερίων που εκπέμπονται από τον κινητήρα, σε λιγότερο επικίνδυνα.

Παρ’ όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών αγνοεί την παρουσία ορισμένων «ευγενών μετάλλων» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη και κοστίζουν… μία περιουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, τα έτη 2021 και 2022, ενώ μέσω των αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές των μετάλλων ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα έχουν φτάσει στα ύψη, με αποτέλεσμα να γίνονται λεία των αετονύχηδων που σε πολλές περιπτώσεις δεν διστάζουν να αναποδογυρίσουν τα ΙΧ, αποσπώντας εν ριπή οφθαλμού τους καταλύτες που βρίσκονται στο σύστημα εξαγωγής.

Επί παραδείγματι, σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης των τιμών μετάλλων kitco.com, μια ουγγιά (28,3 γρμ.) ροδίου τον Ιανουάριο του 2019 κόστιζε 2.000 δολάρια (1.913 ευρώ). Τον Δεκέμβριο του 2020, ωστόσο, εκτοξεύτηκε στα 14.000 δολάρια (13.400 ευρώ), ενώ τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τα 27.000 δολάρια, ήτοι 25.829 ευρώ.

Διαμόρφωση τιμής ροδίου/ουγγιά την τελευταία 5ετία
Διαμόρφωση τιμής ροδίου/ουγγιά την τελευταία 5ετία

Οι αυξήσεις είναι σημαντικές και στο παλλάδιο και την πλατίνα, χωρίς, βέβαια, να πλησιάζουν τα επίπεδα του ροδίου.

Όπως αναφέρει το περιοδικό West Advantage που επικεντρώνεται στη βιομηχανία απορριμάτων και ανακύκλωσης, ο καταλυτικός μετατροπέας ενός αυτοκινήτου, εμπεριέχει 3-7 γραμμάρια πλατίνας, 2-7 γραμμάρια παλλαδίου και 1-2 γραμμάρια ροδίου. Βάσει, λοιπόν, των τρέχουσων τιμών των προαναφερθέντων μετάλλων, η κλοπή ενός καταλύτη σημαίνει 90-210 δολάρια (86-201 ευρώ) σε πλατίνα, 120-420 δολάρια (115-402 ευρώ) σε παλλάδιο και 440-880 δολάρια σε ρόδιο (421-842 ευρώ). Επομένως, η αξία των μετάλλων σε έναν καταλύτη μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500 δολάρια, δηλαδή 1.435 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλοπή καταλύτη

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το ανωτέρω ποσό δεν αντιπροσωπεύει το καθαρό κέρδος των σπειρών που αφαιρούν καταλύτες, μιας και τους πωλούν σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων, στη μισή τιμή.

Οι κλοπές καταλυτών βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ΙΧ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή των δυσάρεστων καταστάσεων.

Καλό θα ήταν να σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία που φωτίζονται, αλλά και να εγκαθιστούν συστήματα συναγερμού ή και βιντεοσκόπησης.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ