Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ποδήλατα και scooters «μονομαχούν» για την πρωτιά -Έκπληξη από τα αυτοκίνητα

electric

Σημαντική άνοδος των αιτήσεων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα – Τι γίνεται με την επιδότηση-μαμούθ στα Ταξί;

Σκληρή είναι πλέον η μάχη για την ανάδειξη του «πρωταθλητή» στο πρόγραμμα επιδότησης απόκτησης ηλεκτρικών οχημάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς οι Έλληνες φαίνεται ότι έχουν στραφεί ξεκάθαρα και σε άλλα ηλεκτρικά μέσα μετακίνησης κλονίζοντας την πρωτοκαθεδρία των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ωστόσο τα ηλεκτρικά ποδήλατα καταφέρνουν να βρίσκονται ακόμη στην πρώτη θέση του πίνακα κατάταξης, αλλά τα ηλεκτρικά scooters πλησιάζουν επικίνδυνα.

Επίσης μεγάλη έκπληξη αποτελούν οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία πλέον έχουν κατακτήσει πάνω από το 20% του συνόλου των αιτήσεων για επιδότηση!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr σε σύνολο πάνω από 17.500 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» μόλις το 18,2% αφορούσε σε αιτήσεις από επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 81,2% αφορούσε σε αιτήσεις από Φυσικά Πρόσωπα.

Έως τις αρχές Ιουνίου 2023 στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» στην πρώτη θέση βρέθηκαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα για τα οποία έχουν κατατεθεί πάνω από 6.800 αιτήσεις καταλαμβάνοντας το 35,4% του συνόλου των αιτήσεων.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με σημαντικά ενισχυμένο το ποσοστό τους καθώς κυμαίνεται σε 33% με τον αριθμό των να έχουν ξεπεράσει ήδη τις 6.200 μονάδες και να διατηρούν έντονη ανοδική πορεία.

Στην τρίτη θέση ακολουθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ποσοστό 24,6% με τις αιτήσεις για επιδότηση απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος να έχουν ξεπεράσει τις 4.600 μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακή είναι και η πορεία των ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων οι αιτήσεις των οποίων ξεπέρασαν τις 840 μονάδες καταλαμβάνοντας περίπου 4,38% του συνόλου των αιτήσεων.

Τέλος στα επαγγελματικά οχήματα οι αιτήσεις για επιδότηση έχουν ήδη ξεπεράσει τις 316 μονάδες ή το 1,5% του συνόλου της αγοράς.

Η απορροφητικότητα του προγράμματος έχει ήδη ξεπεράσει τα 46,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους φορτιστές έχουν ήδη κατατεθεί 910 αιτήσεις με αποτέλεσμα το 19% των αιτούντων για ηλεκτρικό αυτοκίνητο να επιλέγει και φορτιστή.

Ο τζίρος που έχει προκληθεί στην αγορά εξαιτίας του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχει ήδη ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον τζίρο του πρώτου κύκλου!

Όσον αφορά στην απόσυρση παλαιών οχημάτων σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr θα οδηγηθούν πάνω από 700 δίκυκλα, τρίκυκλα και αυτοκίνητα στα κέντρα ανακύκλωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται στα Ταξί

Το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και την μετάβαση προς αυτήν. Ωστόσο ειδικά για τα Ταξί υπάρχει ένα άλλο πρόγραμμα επιδότησης σύμφωνα με το οποίο οι ιδιοκτήτες παλαιών Ταξί μπορούν να τα αντικαταστήσουν με ηλεκτρικά λαμβάνοντας επιδότηση έως και 22.500 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ήδη εγκριθεί πάνω από 70 αιτήσεις και ήδη περισσότεροι από 200 ιδιοκτήτες Ταξί με κινητήρες εσωτερικής καύσης έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα των αιτήσεων χωρίς όμως να έχουν ολοκληρώσει και καταθέσει οριστικά την αίτησή τους.

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση 2.000 Ταξί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ