Κέρδη ρεκόρ για τις πετρελαϊκές εταιρείες

Oil Refinery 1

Η τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ρίξει δισεκατομμύρια στα ταμεία των εταιρειών πετρελαίου.

Η Shell, η Total και η Repsol σημείωσαν κέρδη ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, η Shell, πέτυχε κέρδη 11,3 δισ. ευρώ το περασμένο τρίμηνο. Αυτό το αποτέλεσμα ξεπερνά τα κέρδη ρεκόρ του πρώτου τριμήνου για την εταιρεία, που είχε φτάσει τα 8,91 δισ. ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Shell κέρδισε 17,6 δισ. ευρώ χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με το αντιστοιχο του προηγούμενου έτους. Η εταιρεία πετρελαίου έχει αντισταθμίσει τα χαμηλά έσοδα από την πώληση υγραερίου σε υψηλότερες τιμές και με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους των διυλιστηρίων. Υπήρχαν επίσης περισσότερα έσοδα από το εμπόριο φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Oil Refinery 2

Από την άλλη, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total Energies κέρδισε επίσης περισσότερα χρήματα το δεύτερο τρίμηνο χάρη στις υψηλότερες τιμές και τα περιθώρια κέρδους στις εργασίες διυλιστηρίων. Αν και ο όμιλος πρέπει να διαγράψει το μερίδιό του από έναν Ρώσο παραγωγό φυσικού αερίου, τα κέρδη του αυξήθηκαν κατά 158% στα 5,6 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 2,15 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους, τα κέρδη αναμένεται να έχουν φτάσει τα 9,6 δισ. ευρώ.

Ο ισπανικός πετρελαϊκός όμιλος Repsol σημείωσε επίσης απότομη αύξηση κερδών άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η εταιρεία διπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Με αυτό το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, η Repsol αντισταθμίζει τις απώλειες που είχε από το 2019 και το 2020.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικοί αναμένουν επίσης αποτελέσματα ρεκόρ από τους ενεργειακούς γίγαντες Exxon Mobile, Chevron και BP τις επόμενες ημέρες. Αυτά τα κέρδη είναι επίσης πιθανό να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση για έναν φόρο κερδών. Ο ειδικός αυτός φόρος αποσκοπεί στη μείωση των κερδών των εταιρειών, λόγω των υψηλών τιμών που προκλήθηκαν από τον πόλεμο.

Oil Refinery 3

Η βρετανική κυβέρνηση εισήγαγε ήδη έναν τέτοιο ειδικό φόρο τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για έναν ενεργειακό φόρο της τάξεως του 25% που θα φέρει πέντε δισ. λίρες (που ισοδυναμούν με περίπου 6 δισ. ευρώ) στα ταμεία του βρετανικού κράτους για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δαπανών.

Αντίστοιχος φόρος θα υπάρξει και στο Βέλγιο και την Ισπανία. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης υπολογίζει έσοδα περίπου δύο δισ. ευρώ για το 2023 και το 2024, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση πακέτων ανακούφισης των πολιτών. Στη Γερμανία, ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αναποφάσιστος. Ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) απέκλεισε κατηγορηματικά τον υπερβολικό φόρο επί των κερδών, η επικεφαλής του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ είπε ότι ένας τέτοιος φόρος θα ήταν λογικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εταιρείες πετρελαίου κερδίζουν μαζικά από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την υψηλή τιμή του πετρελαίου. Με λίγα λόγια, είναι κερδοσκόποι του πολέμου. Και αυτοί που πλουτίζουν από τον πόλεμο πρέπει να σταματήσουν.

Oil Refinery 4

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ