
Η «ηλιακή βενζίνη» είναι ένα συνθετικό καύσιμο που παράγεται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια, νερό και διοξείδιο του άνθρακα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους σημερινούς κινητήρες χωρίς να υποστούν καμία τροποποίηση.
Η αυξανόμενη αυστηρότητα των περιβαλλοντικών κανονισμών με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων, καθιστά ασαφές το μέλλον των κινητήρων εσωτερικής καύσης, ενώ έχει οδηγήσει και στην επιβολή αυστηρών μέτρων, όπως η επικείμενη απαγόρευση της τοποθέτησής τους σε καινούργια αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035.
Ωστόσο μια ελβετική νεοφυής εταιρεία με το όνομα Synhelion, προτείνει μια επαναστατική λύση, η οποία θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή τους. Πρόκειται για ένα συνθετικό καύσιμο που παράγεται αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια, νερό και διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους σημερινούς κινητήρες χωρίς αυτοί να υποστούν καμιά τροποποίηση.
BUY NOW

Αυτό που η Synhelion αποκαλεί «ηλιακή βενζίνη» (solar gasoline) είναι ένα υγρό καύσιμο η χρήση του οποίου παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται στην παραγωγή του συλλέγεται με τη βοήθεια κατόπτρων, τα οποία αλλάζουν κλίση ανάλογα με τη θέση του ήλιου, και ανακλούν τις ακτίνες του προς έναν δέκτη.
Η θερμότητα που συλλέγεται τροφοδοτεί έναν θερμοχημικό αντιδραστήρα, στον οποίο το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα διασπώνται σε συνθετικό αέριο (syngas) -ένα μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα.
Το syngas στη συνέχεια μετατρέπεται σε υγρό, που ονομάζεται συνθετικό αργό πετρέλαιο (syncrude), το οποίο μπορεί έπειτα να διυλιστεί σε βενζίνη, ντίζελ ή καύσιμο για αεροπλάνα, έχοντας τις ίδιες ιδιότητες με τα συμβατικά καύσιμα, αλλά χωρίς να προέρχεται από πετρέλαιο.

Τον Ιούνιο του 2024, η Synhelion εγκαινίασε την DAWN, την πρώτη ηλιακή μονάδα παραγωγής καυσίμων σε βιομηχανική κλίμακα, που βρίσκεται στο Jülich της Γερμανίας. Η εγκατάσταση αυτή αποτελεί απόδειξη της λειτουργικότητας του έργου -αν και η παραγωγή προς το παρόν περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες γαλόνια ετησίως.
Για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του καυσίμου, η εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές σε πραγματικά οχήματα. Η πρώτη ήταν σε μία Harley-Davidson που λειτουργούσε αποκλειστικά με ηλιακό καύσιμο, και την οποία οδήγησε ο Aldo Steinfeld, εφευρέτης του καυσίμου. Η δεύτερη δοκιμή έγινε σε ένα Audi Quattro του 1985.
Πρέπει να αναφερθεί, βέβαια, ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και η ανάγκη για επέκταση της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα είναι σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, μια δεύτερη μονάδα παραγωγής είναι ήδη υπό κατασκευή και προγραμματισμένη για λειτουργία το 2027.