Ηλεκτρονικά διόδια παντού: Πότε θα εφαρμοστούν;

ηλεκτρονικά διόδια

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα συντελεστούν στον τομέα των μεταφορών μέσα στα επόμενα χρόνια καθώς, εκτός της διευκόλυνσης των χρηστών όλων βασικών οδικών αξόνων της χώρας, οι οδηγοί θα χρεώνονται αναλογικά με έναν σαφώς πιο δίκαιο και προσιτό τρόπο.

 Όπως όλα δείχνουν, ομαλά και με βάση το χρονοδιάγραμμα κυλούν οι διαδικασίες προκειμένου σε όλα το οδικό δίκτυο της χώρας να εφαρμοστούν τα νέα ηλεκτρονικά διόδια. Το καινούριο σύστημα θα έχει διττό τρόπο λειτουργίας: Τα οχήματα επαγγελματικής χρήσης θα έχουν εγκατεστημένη μια συσκευή που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους, με τη βοήθεια δορυφόρων. Παράλληλα, τα οχήματα ιδιωτικής χρήσεως θα παρακολουθούνται με κάμερες και θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ηλεκτρονικά διόδια

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε περίπτωση αδυναμίας αναγνώρισης πινακίδας κυκλοφορίας ΙΧ, το σύστημα θα επικοινωνεί αυτόματα με τις υπηρεσίες της Τροχαίας προκειμένου να επεμβαίνουν για την αναγνώριση του οχήματος. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι οδηγοί θα πληρώνουν με ειδική κάρτα ή με εφαρμογή στο κινητό τους, κατά την έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το νέο σύστημα θα δημιουργηθούν δυο κέντρα διαχείρισης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα υπάρχουν πύλες διαχείρισης και ελέγχου στις εισόδους και εξόδους των αυτοκινητοδρόμων, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια. Βάσει του σχεδιασμού, τα υφιστάμενα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχουν φορτίων και κυκλοφορίας.

Τέλος, να σημειώσουμε το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων αναμένεται να εφαρμοστεί καθολικά στα μέσα του 2023.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ