skoda fabia

Η Toyota έφτιαξε ένα GR Yaris αφιερωμένο στους 9 τίτλους του Ogier

Toyota GR Yaris Sébastien Ogier 9x World Champion Edition

Πρόκειται για μία… ρουκέτα αφιερωμένη στην περυσινή κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλλυ από τον Γάλλο.

Ήταν ένας τίτλος που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, με τον Sebastien Ogier που είχε… part-time πρόγραμμα και έτρεξε σε 11 από τις 14 στάσεις του 2025 (κατακτώντας 6 νίκες και έχοντας συνολικά 10 παρουσίες στο βάθρο), να πανηγυρίζει και να ισοφαρίζει το ρεκόρ του Sebastien Loeb.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να το γιορτάσει, η Toyota Gazoo Racing World Rally Team (TGR-WRT), δημιούργησε ένα Yaris αφιερωμένο σε εκείνον! Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιτυχημένης του πορείας, ο Ogier απέδειξε τις αξίες που πρεσβεύει η TGR: αδιάκοπη θέληση για νίκη, άρνηση να τα παρατήσει και αποφασιστικότητα να ξεπερνά τα όρια. Η νέα ειδική έκδοση δημιουργήθηκε για να αναγνωρίσει τις επιτυχίες του και τη θέση του στην ιστορία των ράλλυ, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη προς όλους τους φίλους της TGR-WRT».

Το GR Yaris Sébastien Ogier 9x World Champion Edition βασίζεται στο νέο GR Yaris Aero Performance και ενσωματώνει αποκλειστικό εξοπλισμό που αντικατοπτρίζει τις προτιμήσεις και το οδηγικό στιλ του Γάλλου πρωταθλητή. Μάλιστα αποκαλύφθηκε παρουσία του ίδιου, λίγο πριν αρχίσει η δράση στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο όπου ο οδηγός από τη Gap ανέβηκε στο βάθρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το είδαμε σε πρωτότυπη ακόμα μορφή, αφού είναι σε φάση εξέλιξης. Σε συνεργασία με τον Ogier, η TGR ανέπτυξε δύο ειδικές λειτουργίες ελέγχου της τετρακίνησης. Η λειτουργία «SEB» αντικαθιστά την «TRACK» και χρησιμοποιεί κατανομή ροπής 40:60 εμπρός-πίσω, προσφέροντας πιο πισωκίνητη αίσθηση χωρίς να θυσιάζεται η απόδοση του εμπρός άξονα στο στρίψιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λειτουργία «MORIZO» αντικαθιστά την «GRAVEL» και μεγιστοποιεί την πρόσφυση και την απόδοση στις στροφές. Ο Ogier προτίμησε τις ρυθμίσεις κατανομής ροπής που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Toyota Motor Corporation, Akio Toyoda – γνωστός και ως Morizo – έπειτα από εκτενή αγωνιστική εμπειρία στα ράλλυ, γεγονός που οδήγησε στην υιοθέτησή τους σε αυτή την έκδοση.

Το εσωτερικό και το εξωτερικό της GR Yaris Sébastien Ogier 9x World Champion Edition έχουν τροποποιηθεί, αντλώντας έμπνευση από τις απαιτήσεις των πραγματικών ειδικών διαδρομών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο -ειδικά εξελιγμένο- χρώμα Black Gravite, εκπροσωπεί τις αγωνιστικές δραστηριότητες της TGR για το 2025 και συνδυάζεται με ματ μαύρες ζάντες στον ίδιο τόνο. Οι δαγκάνες των φρένων είναι βαμμένες στο χαρακτηριστικό μπλε του Ogier, ενώ η μάσκα του ψυγείου φέρει τρίχρωμη λεπτομέρεια εμπνευσμένη από τη γαλλική σημαία.

Κόκκινες, μπλε και γκρι ραφές επεκτείνουν το θέμα του γαλλικού τρικολόρ στο τιμόνι, το οποίο έχει μικρότερη συνολική διάμετρο και ανασχεδιασμένη διάταξη διακοπτών, βασισμένη σε εμπειρία από το αγωνιστικό GR Yaris Rally2. Η αποκλειστική δερμάτινη λαβή του χειρόφρενου διαθέτει γκρι ραφές, ενώ μια αναμνηστική πλακέτα με σειριακό αριθμό τιμά τους τίτλους του Ogier. Παράλληλα, υπάρχουν ειδικά γραφικά απεικόνισης για τις λειτουργίες «SEB» και «MORIZO» στον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων GR TFT.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η ειδική έκδοση του GR Yaris θα παραχθεί σε μόλις 200 μονάδες παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 100 προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ