Η Tesla προκαλεί μποτιλιάρισμα στο διάστημα

Tesla Roadster Space

Η Tesla προκάλεσε εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι δύο δορυφόροι της πρώτης «πέρασαν οριακά» κοντά στον κινεζικό διαστημικό σταθμό.

Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι απέστειλλαν έγγραφο στo γραφείο διαστημικό ζητημάτων των Ηνωμένων Εθνών, που βρίσκεται στη Βιέννη της Αυστρίας, με το οποίο εξηγούσαν ότι ο διαστημικός σταθμός Tiangong χρειάστηκε να εκτελέσει δύο ελιγμούς, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2021, για να αποτρέψει τη σύγκρουση με τους δορυφόρους της SpaceX του Elon Musk και «να διασφαλίσει την επιβίωση των αστροναυτών που βρίσκονται σε τροχιά».

Ο Zhao Lijian, εκπρόσωπος του κινεζικού διπλωματικού σώματος, δήλωσε επίσης στο διεθνή Τύπο αντιστοίχως πως «αυτό που συνέβη αποτέλεσε σοβαρή απειλή για τη ζωή των Κινέζων αστροναυτών». Το Πεκίνο κατηγόρησε τη Ουάσινγκτον ότι «δεν πληροί τις διεθνείς της υποχρεώσεις», αλλά δεν κατηύθυνε τις κατηγορίες της ευθέως στον Elon Musk.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η SpaceX έχει αποστείλει σε τροχιά γύρω από τη Γη περισσότερους από 1.500 δορυφόρους, προκειμένου να διαμορφώσει το δίκτυο Starlink που θα παρέχει δορυφορική σύνδεση στο Internet σε κάθε γωνιά του πλανήτη - ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες. Οι δορυφόροι αυτοί έχουν επιδεινώσει το διαστημικό μποτιλιάρισμα στη στρατόσφαιρα.

Και δεν είναι μόνο οι που μιλούν για το ρίσκο συγκρούσεων λόγω της ύπαρξης όλων αυτών των δορυφόρων της SpaceX. Ο Jonathan McDowell, του αμερικανικού κέντρου αστροφυσικής του Harvard-Smithsonian, δήλωσε πρόσφατα πως «έχουμε παρατηρήσει αυξημένο ρίσκο συγκρούσεων από τότε που ξεκίνησε το Starlink».

Όσο για τους Κινέζους, ο διαστημικός τους σταθμός Tiangong (που σημαίνει «το παραδείσιο παλάτι») βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Πέρσι στάλθηκε στο διάστημα η κεντρική του άτρακτος, και για την κατασκευή του εναλλάσσονται πληρώματα τριών αστροναυτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκταση που πήρε στην Κίνα το ζήτημα του διαστημικού μποτιλιαρίσματος δεν αποκλείεται να επιφέρει εμπορικές συνέπειες για την Tesla στη χώρα. Η συγκεκριμένη αγορά είναι από τις σημαντικότερες της αμερικανικής εταιρείας, με πληθώρα πωλήσεων καινούριων οχημάτων που βγαίνουν από το gigafactory της Σαγκάης.

Οι Κινέζοι σχολιάζουν αρνητικά στο διαδίκτυο την συγκεκριμένη υπόθεση και κυρίως την απουσία επίσημης τοποθέτησης από τη SpaceX, απειλώντας ακόμα και με μποϋκοτάζ των προϊόντων της Tesla. Στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo το σχεδικό hashtag έχει περισσότερες από 87 εκατομμύρια προβολές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ