Η ασύλληπτη συλλογή των 20 εκατομμυρίων ευρώ που βγαίνει στο σφυρί

Classic Cars Collection Texas

Γεμάτη με θρυλικές Corvette μέχρι εμβληματικές Ferrari και Jaguar, αυτή η συλλογή στο Τέξας των ΗΠΑ αποτελείται από 120 αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και σκάφη - και τώρα βγαίνει σε δημοπρασία με αρχική τιμή 20 εκατ. ευρώ.

Ιδιοκτήτης της συλλογής είναι ο μεγιστάνας της αμερικανικής βιομηχανίας επίπλων κουζίνας Gene Ponder, ο οποίος ίδρυσε εν λευκώ δύο τεράστιες επιχειρήσεις, τις πούλησε και με τα κέρδη που αποκόμισε κατασκεύασε ένα πενταόροφο γκαράζ στην έπαυλη του για να τη στεγάσει. Μαζί με όλα τα κλασσικά οχήματα που απέκτησε όλον αυτό τον καιρό, στην πορεία διάνθισε τη συλλογή του με χιλιάδες αναμνηστικά αντικείμενα από την ιστορία της αυτοκίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 80 του χρόνια, ο Pnder αποφάσισε ότι ήρθε πλέον ο καιρός να απαλλαγεί από τις ευθύνες της τεράστιας αυτής συλλογής, κι έτσι ανέθεσε στον οίκο RM Sotheby's να προχωρήσει στη δημοπρασία της, μαζί με όλα τα συλλεκτικά memorabilia, που θα διεξαχθεί στις 22-24 Σεπτεμβρίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική τιμή των 20 εκατ. ευρώ αφορά μόνο στα αυτοκίνητα της συλλογής.

Το πρώτο αυτοκίνητο που ερωτεύθηκε ο Ponder, στα 10 του χρόνια, ήταν ένα MGTC του 1948, που έφερε ο θείος του το 1952 από την υπηρεσία του στο αμερικανικό ναυτικό. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η συλλογή του έχει σήμερα άφθονα κλασσικά αυτοκίνητα της MG.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο μεγιστάνας στην εφημερίδα «Houston Chronicle», στα παιδιά του χρόνια η οικογένειά του ήταν φτωχή, και αμέσως μόλις μάζεψε τα πρώτα του χρήματα αγόρασε ένα σπορ αυτοκίνητο. «Είδα ένα μικρό Fiat που κόστισε 200-300 δολάρια και το απέκτησα, πίστευα ότι βρισκόμουν στον κήπο της Εδέμ. Δεν ήταν ακριβό, αλλά ήταν ένα σπορ αυτοκίνητο. Μετά αγόρασα ένα-δύο MG, τα ανακατασκεύασα, τα πούλησα και αγόρασα άλλα έξι», είπε ο Τεξανός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επόμενες δεκαετίες βρήκαν τον Ponder να αγοράζει και να ανακατασκευάζει κλασσικά αυτοκίνητα, ως χόμπι παράλληλο με τη βασική του απασχόληση, την κατασκευή ντουλαπιών και επίπλων κουζίνας. Όταν οι επιχειρήσεις του άρχισαν να ανθίζουν, άρχισε και εκείνος να αποκτά όλο και περισσότερα κλασσικά αυτοκίνητα.

Τα MG της συλλογής που έφτιαξε ξεκινούν από τη χρονολογία του 1925 και φτάνουν στο 1971, και περιλαμβάνουν ακόμα και τη σπάνια pickup μετατροπή MGB. Πέραν των βρετανικών, τη συλλογή κοσμεί και μια πλειάδα άλλων ευρωπαϊκών θρυλικών αυτοκινήτων: μια Maserati 3500 GT Spyder του 1960, μια Porsche 356 A 1600 Speedster του 1956, μια Mercedes-Benz 300 SL Roadster του 1960.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι ακόμη: μια Ferrari 330 GTC του 1967, μια Jaguar E-Type 4.2 Roadster του 1968, δύο (!) Aston Martin DB2/4 Drophead Coupe και μια Ferrari 246 Dino GTS του 1974 στη σπάνια έκδοση «Chairs & Flares».

Σχεδόν εξίσου εντυπωσιακά με τα αληθινά σπορ αυτοκίνητα είναι και τα υπό κλίμακα μοντέλα της συλλογής του Τεξανού - πολλά εκ των οποίων είναι χειροποίητα, κατά παραγγελία του Ponder. «Αυτά τα παλιά [υπό κλίμακα] αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1930, '40 και '50 είναι έργα τέχνης. Σήμερα, είναι όλα φτιαγμένα από πλαστικό», τόνισε.

Μαζί με αυτά, τη συλλογή των αναμνηστικών συμπληρώνουν αμέτρητα διαφορετικών ειδών memorabilia, από παλιές ταμπέλες και επιγραφές μέχρι ένα κρεβάτι σε σχήμα αυτοκινήτου της Ferrari. Μπορείτε να τα δείτε και μόνοι σας, στο παρακάτω video.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ