Χάος στην Εθνική Οδό -Με αναμμένα αλάρμ παραβιάζουν ΛΕΑ και προκαλούν την κοινή λογική

παραβίαση ΛΕΑ Αθηνών Κορίνθου

Παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κίνηση στη Λ.Ε.Α., πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανερυθρίαστα στη λωρίδα που σώζει ζωές.

Το αδιαχώρητο επικρατούσε κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες της Κυριακής 2 Ιουλίου στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας κατά την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.

Με περισσή υπομονή κλήθηκαν να εξοπλιστούν όσοι κινούνταν τόσο επί της Αθηνών-Λαμίας όσο και επί της Αθηνών-Κορίνθου, μιας και η κυκλοφορία διεξαγόταν μετ’ εμποδίων και οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες.

Αθηνών-Κορίνθου
Αθηνών-Κορίνθου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οδηγοί σεβάστηκαν πλήρως τους άγραφους και μη κανόνες της ασφαλούς οδήγησης, και ως εκ τούτου συμβιβάστηκαν με το γεγονός ότι η άφιξή τους στα σπίτια τους θα έπαιρνε παράταση.

Αθηνών-Κορίνθου παραβίαση ΛΕΑ
Αθηνών-Κορίνθου

Υπήρξε, ωστόσο, μια ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα οδηγών η οποια αποφάσισε να καταπατήσει κάθε αρχή οδικής ασφάλειας, καταφεύγοντας στην ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική της κίνησης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Όπως μπρορείτε να δείτε και στα βίντεο του carandmotor.gr, τόσο η Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, όσο και ο αυτοκινητόδρομος Α1 μετατράπηκαν σε πεδίο ασυδοσίας από τους «εξυπνάκηδες» οι οποίοι έκριναν ότι ήταν συνετό να αποφύγουν τις ουρές χιλιομέτρων δια της κίνησης σε μια λωρίδα που προορίζεται αποκλειστικά για την κίνηση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία λωρίδα την οποία θα χρησιμοποιούσε ένα ασθενοφόρο σε περίπτωση που συνέβαινε κάποιο τροχαίο ατύχημα και κάποιος συνάνθρωπός μας έχρηζε βοήθειας.

Όπως, μάλιστα, διαπιστώσαμε, ιδίοις όμμασι, κάποιοι οδηγοί επιχειρούσαν να… νομιμοποιήσουν την κίνησή τους στη Λ.Ε.Α. επιστρατεύοντας ένα «φθηνό» κόλπο. Ενεργοποιούσαν τα αλαρμ, υποδυθέντες ότι αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα τέχνασμα που δύσκολα θα τελεσφορήσει, εφόσον οι παραβάτες πιαστούν στις «δαγκάνες» των τροχονομικών αρχών, οι οποίες προχωρούν στην αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας, του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι οι οδηγοί συνεχίζουν να κάνουν κατάληψη της Λ.Ε.Α. παρά την εφαρμογή του νέου νόμου 5039/2023 που -μεταξύ άλλων- έφερε την τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα, προβλέποντας μέχρι και ισόβια κάθειρξη στους παραβάτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι οδήγηση στη Λ.Ε.Α. απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα, εξαιρουμένων των οχημάτων επείγουσας ανάγκης, δηλαδή του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και της Τροχαίας, καθώς και των ειδικών οχημάτων οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητόδρομων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Στη Λ.Ε.Α. μπορεί να σταματήσει ΙΧ μόνο εφόσον έχει υποστεί βλάβη, ζητηθεί από την Τροχαία, ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αντίστοιχη παραβατική συμπεριφορά είχε καταγράψει το carandmotor και κατά την περυσινή καλοκαιρινή περίοδο (Ασυνείδητοι οδηγοί παραβιάζουν τη ΛΕΑ -Το κόλπο για να αποφύγουν το πρόστιμο).

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ