Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η τεχνολογία αυτονομης οδήγησης VLA 2.0 της Xpeng μπορεί να της επιτρέψει να προχωρήσει στην υλοποίηση συστημάτων αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 3 και 4 μέσα στο 2026.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα χαρακτήρισε τη VLA 2.0 (Vision-Language-Action) ως «τεράστιο άλμα προς τα εμπρός», εκτιμώντας ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί να ξεπεράσει τις Tesla και Waymo στην αυτόνομη οδήγηση.
Κατά την παρουσίαση του συστήματος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας He Xiaopeng εξήγησε ότι το VLA 2.0 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
BUY NOW
Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα πλατφόρμα διαθέτει υπολογιστική ισχύ έως και δώδεκα φορές μεγαλύτερη, γεγονός που μεταφράζεται σε πιο ομαλή και φυσική εμπειρία οδήγησης, αλλά και σε καλύτερη αντιμετώπιση σύνθετων ή απρόβλεπτων καταστάσεων στον δρόμο.
Η παρουσίαση του VLA 2.0 έρχεται σε μια περίοδο όπου η μετοχή της Xpeng έχει δεχθεί μικρή πίεση, επηρεασμένη από γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και από ένα σχετικά συγκρατημένο ξεκίνημα πωλήσεων το 2026.
Παρόλα αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα νέα μοντέλα που ετοιμάζει η εταιρεία, τόσο αμιγώς ηλεκτρικά όσο και υβριδικά, θα ενισχύσουν την επισκεψιμότητα στα δίκτυα πωλήσεων και θα αυξήσουν τις παραγγελίες.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η αγορά ενδέχεται να υποτιμά την πραγματική αξία της εταιρείας, καθώς η τρέχουσα αποτίμησή της βασίζεται κυρίως στη δραστηριότητα κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δεν λαμβάνει πλήρως υπόψη τις τεχνολογικές της πρωτοβουλίες εκτός του παραδοσιακού αυτοκινητικού τομέα.
Το νέο σύστημα VLA 2.0 θα κάνει το ντεμπούτο του στα τέλη Μαρτίου στις εκδόσεις Ultra των Xpeng P7, Xpeng G7 και Xpeng X9. Στη συνέχεια θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας μέσα στον Απρίλιο μέσω ενημέρωσης λογισμικού over-the-air, μια στρατηγική κίνηση που επιτρέπει στην εταιρεία να διαθέσει την κορυφαία τεχνολογία της σε μεγάλο μέρος των οχημάτων της μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι η Xpeng βρίσκεται σε θέση να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες συμφωνίες αδειοδότησης της τεχνολογίας της. Η Volkswagen αναμένεται να είναι ο πρώτος εξωτερικός πελάτης που θα αξιοποιήσει το σύστημα VLA 2.0, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές εφόσον το σύστημα επιβεβαιώσει στην πράξη τις δυνατότητες που υπόσχεται.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο He Xiaopeng εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της τεχνολογίας αυτής. Όπως ανέφερε, εσωτερικές δοκιμές δείχνουν ότι το VLA 2.0 βρίσκεται σχεδόν πέντε φορές μπροστά από τα καλύτερα σημερινά συστήματα της αγοράς σε τομείς όπως η ανάγκη παρέμβασης του οδηγού, η ομαλότητα της οδήγησης και η ποικιλία των καταστάσεων που μπορεί να διαχειριστεί.
Η εταιρεία εκτιμά ότι η πλήρως αυτόνομη οδήγηση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα ένα έως τρία χρόνια, ενώ σε ορίζοντα τριών έως πέντε ετών τα αυτοκίνητα θα εξελιχθούν σε ιδιαίτερα «έξυπνους» ψηφιακούς «οργανισμούς». Στο πλαίσιο αυτό, η Xpeng σχεδιάζει να ξεκινήσει την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων ταξί στους δρόμους της Guangzhou αργότερα μέσα στο έτος, μόλις ολοκληρωθεί η εξέλιξη του VLA 2.0.
Η Morgan Stanley επισημαίνει τέλος ότι η αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να εισέλθει σε μια νέα περίοδο «αντίστροφης καινοτομίας», όπου η τεχνολογία θα αναπτύσσεται πρώτα στην Κίνα και στη συνέχεια θα εξάγεται προς τις υπόλοιπες αγορές. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Xpeng σχεδιάζει να φέρει το VLA 2.0 και στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2027.