Μια σπάνια Mercedes-Benz SLR McLaren στο σφυρί για 4 εκατομμύρια ευρώ

Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss

Η Mercedes που πήρε το όνομα του θρυλικού οδηγού της στη Formula 1 Stirling Moss ήταν ένα supercar περιορισμένης παραγωγής, και ένα από τα σπάνια αντίτυπά του βγαίνει τώρα σε δημοπρασία.

Ο εκλιπών Moss υπήρξε ένας από τους μύθους της πρώτης δεκαετίας της F1, του 1950. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Juan Manuel Fangio, και ένας από τους σπουδαιότερους οδηγούς του σπορ που δεν αναδείχθηκαν ποτέ πρωταθλητές. Μαζί με τον Fangio, ο Βρετανός οδηγούσε για τη θρυλική εργοστασιακή ομάδα των «ασημένιων βελών» της Mercedes τόσο στη F1 όσο και σε άλλους διάσημους αγώνες με sportcars μέχρι το 1955.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς τιμήν του, η Mercedes-Benz κατασκεύασε το 2009 σε μόλις 75 αντίτυπα ένα σπάνιο supercar που φέρει το όνομά του, τη Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss. Φέρει, φυσικά, το εμβληματικό ασημί χρώμα των αγωνιστικών Mercedes που οδηγούσε ο Βρετανός, και συγκεκριμένα της 300 SLR με την οποία κέρδισε τον ιταλικό αγώνα Mille Miglia το 1955.

Βασίζεται, φυσικά, στη Mercedes SLR McLaren της ίδιας περιόδου, από τότε που η εταιρεία της Στουτγάρδης είχε στενή συνεργασία με την αγγλική ομάδα της F1. Για την ακρίβεια, αυτή ήταν η τελική έκδοση της SLR McLaren, και χάρη στο roadster αμάξωμά της και την εκτενή χρήση ανθρακονημάτων ήταν 200 κιλά ελαφρύτερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πυροδοτεί ένας θηριώδης V8 κινητήρας 5.5 λίτρων, τοποθετημένος πίσω από τον μπροστινό άξονα, απόδοσης 650 ίππων. Με αυτόν, το supercar σημειώνει την επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,5 δευτερόλεπτα, και τελική ταχύτητα που αγγίζει τα 360 km/h. Σε αυτές τις ταχύτητες, ωστόσο, η απουσία παρ-μπριζ απαιτεί τη χρήση κράνους.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο, που θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο RM Sotheby's στις 8 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, είναι άψογα διατηρημένο και έχει στο κοντέρ του μόλις 150 χιλιόμετρα. Δεν άνηκε ποτέ σε κανέναν άλλον πλην του πρώτου του αγοραστή, που το απέκτησε στη Γερμανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένα όλα αυτά, ο οίκος RM Sotheby's υπολογίζει ότι η τελική τιμή στην οποία θα πωληθεί αυτή η σπάνια Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss θα κυμανθεί μεταξύ των 3 και 4 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα άλλο αντίτυπο του ίδιου αυτοκινήτου είχε πωληθεί το 2020 έναντι 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά έκτοτε οι τιμές των συλλεκτικών, θρυλικών supercars έχουν εκτοξευθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ