Ο παγκόσμιος γίγαντας του πετρελαίου στρέφεται στο «λευκό χρυσό» -Η νέα επένδυση μαμούθ

αποθέματα λιθίου

Η Exxon Mobil επενδύει στην εξόρυξη λιθίου, με στόχο να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά τεκταινόμενα.

Στο μέλλον επενδύει ο πετρελαϊκός γίγαντας Exxon Mobil, εκτελώντας μια ηχηρή ενεργειακή στροφή. Η πολυεθνική εταιρεία από το Τέξας πραγματοποιεί δυναμικό μπάσιμο στην εξόρυξη λιθίου, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών που ενσωματώνονται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Exxon Mobil προχώρησε σε επένδυση ύψους 100 εκατ. δολαρίων (93 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) για την απόκτηση των δικαιωμάτων εξόρυξης από την εταιρεία Galvanic Energy για μια έκταση περίπου 485.000 τετραγωνικών μέτρων στην πολιτεία του Αρκάνσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Galvanic Energy, η συγκεκριμένη έκταση είναι χωρητικότητας 4 εκατ. τόνων ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, το οποίο φαίνεται πως επαρκεί για την κατασκευή 50 εκατ. ηλεκτρικών οχημάτων.

λίθιο στο αρκάνσας

Η επένδυση της Exxon Mobil μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, πόσο μάλλον όταν ο επικεφαλής της εταιρείας, Darren W. Woods, είχε προβεί στην εκτίμηση ότι κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται στον κόσμο το 2040 θα είναι ηλεκτρικό.

Εκτός από την ηλεκτροκίνηση, η ζήτηση για λίθιο τα επόμενα χρόνια θα εκτοξευθεί και λόγω της στροφής προς τα συστήματα ΑΠΕ τα οποία απαιτούν μεγάλες μπαταρίες για την απόθηκευση ηλεκτρικής ενέργειας για μελλοντική χρήση -δεδομένης της μεταβλητής φύσης του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (Δ.Ο.Ε.) μέχρι το 2050 οι ενεργειακές ανάγκες θα απαιτήσουν την εξόρυξη 26 φορές περισσότερου λιθίου απ’ ότι το 2021.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλά ενημερωμένες πηγές της WSJ επισημαίνουν ότι η εταιρεία είναι πιθανό να επεκτείνει το εξορυκτικό έργο της, ειδικά εφόσον το κοίτασμα «λευκού χρυσού» στο Αρκάνσας αποδειχθεί προσοδοφόρο.

Η επένδυση του πετρελαϊκού γίγαντα στο λίθιο δεν σημαίνει ότι θα απαγκιστρωθεί από την εξόρυξη πετρελαίου, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων που αφορά σε μια επέκταση στο διυλιστήριό της στο Μπόμοντ του Τέξας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει σε διυλιστήριο των ΗΠΑ.

Exxon Mobil

Το 2022, η Exxon Mobil ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή κέρδιζε περισσότερα από 6,3 εκατ. δολάρια σε κάθε ώρα του περασμένου έτους. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ρεκόρ όχι μόνο για την εταιρεία αλλά και για τη δυτική βιομηχανία πετρελαίου γενικότερα.

Παράλληλα, το 2023 σημείωσε το πιο ισχυρό πρώτο τρίμηνο στην ιστορία της, με τα καθαρά κέρδη της να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 11.4 δισ. δολάρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα, τέλος, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Exxon Mobil με την Toyota για την δοκιμή σε κινητήρες βενζίνης κάποιων καυσίμων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από κινητήρες εσωτερικής καύσης έως και 75% συγκριτικά με την κανονική βενζίνη.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ